Η Τρ. Πειραιώς ανοίγει πρώτη την αγορά των τραπεζικών ομολόγων

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Προσπαθεί να κλείσει τα στόματα που λένε «κακά λόγια», στην Αθήνα -κυρίως- αλλά και στο εξωτερικό, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς και ξεκινά με την έκδοση ενός ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier II.

Όπως ακριβώς είχε δεσμευτεί στη διοίκηση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) αλλά και στο επενδυτικό κοινό, η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς ολοκλήρωσε το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Ομίλου και μείωσε τα σταθμισμένα στοιχεία του Ενεργητικού κατά 3,6 δις Ευρώ.

H επιτυχής πορεία του ομολόγου Τier II είναι δρομολογημένη, και το βιβλίο θα κλείσει την Τρίτη, μετά του Αγίου Πνεύματος. Το ύψος του επιτοκίου όμως δεν είναι.

Η Τρ. Πειραιώς σκοπεύει να αντλήσει 300 έως 350 εκατ. Ευρώ και ήδη στην οδό Αμερικής θεωρούν σίγουρο -με βάσιμες ενδείξεις- ότι θα συγκεντρωθούν προσφορές μεγαλύτερες του 1 δις Ευρώ από τους μεγαλύτερους διεθνείς παίκτες της συγκεκριμένης αγοράς.

Το επιτόκιο του συγκεκριμένου ομολόγου είναι βαρύ.

  • Αν η Τρ. Πειραιώς καταφέρει να δανειστεί με έως 9% τότε …θα κάνει πάρτι.
  • Στο 10% θα πάρει τα λεφτά και θα επικεντρωθεί στην ποιότητα και στο πλήθος των προσφορών που θα έχουν υποβληθεί.
  • Αν το επιτόκιο του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier II ξεπεράσει κατά πολύ το 10% τότε το κόστος θα είναι βαρύ για την τράπεζα αλλά τα περιθώρια κέρδους των traders που θα ασχοληθούν με τον συγκεκριμένο τίτλο θα είναι μεγάλα και η Τράπεζα θα είναι talk of the town

H επιτυχία ή η αποτυχία της συγκεκριμένης έκδοσης οφείλεται σε δύο αποκλειστικά παράγοντες:

  • Στον CEO Χρήστο Μεγάλου και στην …Νέα Δημοκρατία.

Το τελευταίο 6μηνο, ο κ. Χρήστος Μεγάλου πήρε την κεφαλαιακή κατάσταση της τράπεζας στα χέρια του. Ενεργοποίησε τις συμμαχίες και τις …παλιές του φιλίες, άκουσε με προσοχή τα μηνύματα των αγορών και δρομολόγησε με ταχύτητα κινήσεις αναδιάρθρωσης που προφανώς έφεραν αποτέλεσμα, αν κρίνει κανείς από την απόδοση +458% της μετοχής από τα χαμηλά του τελευταίου 5μήνου.

Ακόμη και σήμερα, με χρηματιστηριακή αξία 1,4 δις Ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς αποτιμάται κατά 40% και πλέον χαμηλότερα από την αξία που είχε στην τελευταία ανακεφαλαιοποίησή της πριν από 3 και πλέον χρόνια.

Όσοι εμπιστεύτηκαν τότε την Τρ. Πειραιώς δεν κέρδισαν, έχασαν τα λεφτά τους. Επιπλέον έχασαν τις μεγάλες ευκαιρίες κερδών που προσέφεραν άλλες αναδυόμενες αγορές.

Σήμερα ήρθε η ώρα να πάρουν το …αίμα τους πίσω…

Η διοίκηση Μεγάλου έκανε αυτό που έπρεπε για να θωρακίσει την τράπεζα. Το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου θα κάνει τα υπόλοιπα. Η Ελλάδα χρειάζεται μια φιλο-επενδυτική και φιλο-επιχειρηματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να προχωρήσει η οικονομία στην επόμενη φάση.

Σήμερα το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης που θα εκδώσει η Τρ. Πειραιώς αξιολογείται από την Moody’s με Caa3.

Η Standard & Poors το βαθμολογεί με CCC.

Με μια άλλη κυβέρνηση, η Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει επενδύσιμη χώρα…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here