Ηλίας Λεκκός, Chief Economist – Assistant General Manager
Τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελληνική αγορά ομολόγων παρουσιάζει σε οικονομική ανάλυση η Τράπεζα Πειραιώς. Στο ένθετο παρατίθεται ανάλυση της αγοράς των ομολόγων, ο Δείκτης Κρατικών και Εταιρικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς καθώς και Χρηματοιοικονομική ανάλυση μελών του δείκτη εταιρικών ομολόγων.
ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ: ΠΛΗΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΨΗΛΟ…
Η πορεία βελτίωσης της εικόνας των ελληνικών κρατικών ομολόγων συνεχίστηκε και τον Απρίλιο με τον δείκτη κρατικών ομολόγων που υπολογίζει η Τράπεζα Πειραιώς και κινείται στις 499 μονάδες κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα που κατέγραψε στα τέλη Ιανουαρίου 2018. Συγκεκριμένα ο Δείκτης τον Απρίλιο κατέγραψε αύξηση 3,06% σε μηνιαία βάση, σχεδόν μια ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα σε σχέση με την αύξηση του προηγούμενου μήνα. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το 10ετές spread σημείωσε σημαντική αποκλιμάκωση 50 μονάδων βάσης φτάνοντας τις 330 μονάδες βάσης ενώ το αντίστοιχο spread Πορτογαλίας παρέμεινε σταθερό στις 111 μονάδες βάσης. Αντίστοιχα, τα θεμελιώδη επιβεβαιώνουν την σύγκλιση του κόστους δανεισμού με τον όρο της ευρωπαϊκής περιφέρειας ωστόσο η αναθεώρηση προς τα κάτω των μακροοικονομικών προβλέψεων, η υψηλή φορολόγηση και το επίπεδο χρέους συγκρατούν τη δίκαιη αποτίμηση της ελληνικής 10ετιάς σχετικά υψηλότερα (43 μ.β) από το τρέχων επίπεδο.
Αναμφισβήτητα, στο προσκήνιο των εξελίξεων βρίσκεται η μορφή που θα πάρει η λύση για το χρέος με τις αγορές να θέλουν να σχηματίσουν πιο σαφή εικόνα αναζητώντας ενδεχομένως εξελίξεις στα μακροοικονομικά στοιχεία και τις ανακοινώσεις των Eurogroup στις 24 Μαΐου και 21 Ιουνίου. Επιπλέον, μια διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ των δανειστών αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο και με τις πιστοληπτικές αποφάσεις των διεθνών επενδυτικών οίκων με τις περισσότερες να τοποθετούνται από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου.
…ΜΕ ΤΑ ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ
Ο Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,05% τον Μάρτιο στις 135,6 μονάδες ενώ η μεσοσταθμική απόδοση του Δείκτη βρίσκεται στο 2,52%. Η μικρή μεταβλητότητα του Δείκτη από το 2ο τρίμηνο του 2016 και έπειτα οφείλεται πιθανότατα στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα των επενδυτών που συμμετέχουν στις υπάρχουσες και νέες εκδόσεις. Σε ένα περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων η ομολογιακή αγορά αποτελεί μια σημαντική ενναλακτική υψηλών επιτοκίων με την προϋπόθεση διακράτησης έως την λήξη του ομολόγου.
Παρά τον ενδεχομένως μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, το ενδιαφέρον των αγορών εστιάζει τόσο στις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες στον επιχειρηματικό τομέα όσο και στον ρυθμό με τον οποίο θα πραγματοποιείται η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών. Αν και οι εξελίξεις σε αυτό το πεδίο αναμένεται να συνεχίσουν και πέρα από την λήξη του οικονομικού προγράμματος τον Αύγουστο τυχόν βήματα που θα προσανατολίζονται στις επιχειρήσεις θα δώσουν νέα ώθηση στον Δείκτη.
Σε αυτό το πλαίσιο σημειώθηκε αντιστροφή της σημαντικής υποχώρησης των βραχυπρόθεσμων προσδοκιών του προηγούμενου μήνα, καθώς ο Δείκτης
Οικονομικού Κλίματος επανήρθε τον Απρίλιο σε υψηλότερα επίπεδα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης βελτιώθηκε κατά 3,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα φτάνοντας τις 103,6 μονάδες. Αντίθετα, οι προσδοκίες στον μεταποιητικό τομέα συνέχισαν να επιβραδύνονται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα φτάνοντας τις 52,9 μονάδες από τις 55 μονάδες που κατέγραψε ο δείκτης τον Μάρτιο.
Τον Απρίλιο προχωρήσαμε στην ενσωμάτωση του ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά
και την έναρξη της διαπραγμάτευσης στην αγορά του τίτλων σταθερού εισοδήματος του ΧΑ στις αρχές του μήνα. Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά από την κατασκευή του Δείκτη που ο αριθμός των μελών ξεπερνάει τις 20 ομολογιακές εκδόσεις με την ζήτηση για νέες εκδόσεις να παραμένει ισχυρή. Συγκεκριμένα, το 7ετές ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αξίας €120 εκ. υπερκαλύφθηκε κατά 2,08 φορές με το κουπόνι να ορίζεται στο 3,95% πολύ κοντά στο μεσοσταθμικό κουπόνι του Δείκτη.
Δείτε την ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς στο παρακάτω σύνδεσμο
Greek_Fixed_Income_Monitor_April2018