Νέα πτώση καταγράφει η τουρκική λίρα στον απόηχο των άνευ προηγουμένου κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη χώρα.
Οι κυρώσεις έρχονται σε μια περίοδο που οι επενδυτές παρακολουθούν ήδη με ανησυχία τις πιέσεις που δέχεται το νόμισμα λόγω της αποτυχίας της κεντρικής τράπεζας να ελέγξει τον πληθωρισμό και να ανακόψει την πτώση της λίρας, λόγω των πιέσεων από τον Τούρκο πρόεδρο για τόνωση της ανάπτυξης.
“Η αμερικανική κίνηση απλώς θα θυμώσει τον Erdogan και τα αντίποινα έχουν ήδη αναφερθεί ως ενδεχόμενο”, τόνισε ο Timothy Ash, της BlueBay Asset Management.
Η Τουρκία παραμένει ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε αλλαγές του επενδυτικού κλίματος, δεδομένων των μεγάλων αναγκών εξωτερικής χρηματοδότησης. Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το ένα πέμπτο της αξίας της φέτος έναντι του δολαρίου καθώς οι εισροές κεφαλαίων επιβραδύνθηκαν, πλήττοντας την ικανότητα των εταιριών να αποπληρώνουν τα δάνεια σε ξένο νόμισμα και τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό.
Η λίρα, τα ομόλογα και οι μετοχές διεύρυναν την πτώση τους μετά από τις αμερικανικές κυρώσεις σε δύο υπουργούς της κυβέρνησης για την κράτηση ενός ευαγγελιστή πάστορα.
Το νόμισμα υποχώρησε 2% σε ιστορικό χαμηλό των 5,0924 έναντι του δολαρίου, επεκτείνοντας μια πτώση μεγαλύτερη του 25% φέτος.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 89 μονάδες βάσης στο ποσοστό-ρεκόρ του 19,48%, ενώ ο δείκτης στο χρηματιστήριο μειώθηκε κατά 2,8%, με αποτέλεσμα οι απώλειες φέτος να ανέρχονται στο 18%.
“Η αγορά πέφτεi από το ένα αρνητικό γεγονός σε άλλο. Το καθαρό αποτέλεσμα είναι η μείωση της διάθεσης των ξένων για τουρκικά assets, και μια ακόμη πιο ασθενή λίρα”, αναφέρει στο Bloomberg ο Nigel Rendell της Medley Global Advisors.