Στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν δύο ετών σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Απρίλιο, λόγω της διολίσθησης της λίρας και της αύξηση των τιμών των εισαγόμενων εμπορευμάτων.

Ο πληθωρισμός Απριλίου ξεπέρασε το 17,1%, σε ετήσια βάση.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας εκτίμησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί τον Απρίλιο, αλλά θα υποχωρήσει στη συνέχεια και θα διαμορφωθεί στο 12,2% έως το τέλος του έτους.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Τουρκίας πρόκειται να συνεδριάσουν την Πέμπτη για να εξετάσουν τη νομισματική πολιτική, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει το επιτόκιο της λίρας αμετάβλητο στο 19%, καθώς προβλέπουν ότι θα ξεκινήσει να το μειώνει το τρίτο τρίμηνο.

  • “Μια ακόμη χωρίς αλλαγές συνάντηση της Κεντρικής Τράπεζας μπορεί αν οδηγήσει την ισοτιμία δολαρίου-τουρκικής λίστας προς το 8,20, αλλά αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ευκαιρία αγοράς στην πτώση, κατά την άποψή μας, καθώς αναμένουμε μείωση κατά 400 μονάδες βάσης φέτος στην Τουρκία, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο”, έγραψαν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της Unicredit.

Παρά την άνοδο του πληθωρισμού πάντως, το γεγονός ότι τον Απρίλιο διαμορφώθηκε χαμηλότερα των εκτιμήσεων προσέφερε στηρίξεις στην τουρκική λίστα, η οποία αφού υποχώρησε νωρίτερα έως τις 8,33 λίρες ανά δολάριο, κινήθηκε υψηλότερα στις 8,29 λίρες ανά δολάριο.