Γράφει η «ξενοδόχος»

Μισογεμάτο κι όχι μισοάδειο θέλουν να βλέπουν το ποτήρι οι φορείς του Νοτίου Αιγαίου, οι οποίοι συνεχίζουν τη μεγάλη μάχη στον τουρισμό για το 2020.

Η εικόνα ερήμωσης σε πολύ δημοφιλείς μεσογειακούς προορισμούς, όπως  στην Ισπανία, τα Κανάρια νησιά ή οι  Βαλεαρίδες νήσοι,  σε σύγκριση με την ομαλή, αν και με δυσκολίες- τουριστική πορεία σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα αποτυπώνει, σύμφωνα με τους φορείς της Περιφέρειας,  το θετικό πρόσημο για τον ελληνικό τουρισμό σε μια χρονιά που όμοια της δεν έχει προηγηθεί καθώς για πρώτη φορά επιχειρείται το άνοιγμα του τουρισμού εν μέσω πανδημίας.

Για αυτούς του λόγους, «η εκκίνηση της φετινής σεζόν πρέπει να αξιολογείται με εκκίνηση από το σημείο μηδέν και όχι σε σύγκριση με τα ρεκόρ των προηγούμενων ετών», ανέφεραν χθές κατά τον απολογισμό του «θερμού» διμήνου για τον ελληνικό τουρισμό οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας των Φορέων για την προώθηση του Νοτίου Αιγαίου ως τουριστικού προορισμού, εν μέσω της πανδημίας Covid-19.

Στο πλαίσιο αυτό η αύξηση των διεθνών αφίξεων στο Ν. Αιγαίο μεταξύ των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου κατά 73% και αντιστοίχως κατά 69% για το νησί της Ρόδου αξιολογείται ως μια σημαντική επιτυχία, αποτέλεσμα της συλλογικής και υπεύθυνης αντιμετώπισης των τουριστικών ροών.

Στα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Ν. Αιγαίου (Ρόδο, Κω, Μύκονο, Σαντορίνη, Κάρπαθο) αφίχθησαν κατά το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου 665.238 τουρίστες ενώ κατά το ίδιο διάστημα αφίχθησαν 303.849 τουρίστες μόνο στο νησί των Ιπποτών.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι παρά τη γενική πτώση, τα ξενοδοχεία της Ρόδου και της Κω κατέχουν την πρωτοκαθεδρία στις παγκόσμιες αναζητήσεις που κάνουν οι tour operators της γερμανικής αγοράς καθώς πέντε ξενοδοχεία της Δωδεκανήσου ανήκουν στο ΤΟΠ 10 των αναζητήσεων.

Οι δύο εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας, Μαρία Σμιλίδου και Johanna Strand, επεσήμαναν ότι έγινε μια μεγάλη και συλλογική προσπάθεια για να οικοδομηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης τόσο απέναντι στο διεθνές τουριστικό κοινό όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

  • «Σε συνεργασία με τους φορείς και όλη την ομάδα που απαρτίζει την Πρωτοβουλία για τον Τουρισμό, αποτρέψαμε δεκάδες περιπτώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να στείλουν λάθος μηνύματα στον Τύπο και στις ξένες αγορές. Επίσης, επιδιώξαμε να προβάλλουμε το δίπτυχο τουρισμός και ασφάλεια, συνδυασμός ο οποίος αποδείχθηκε ότι είναι το ζητούμενο για μια απαιτητική χρονιά όπως αυτή που διανύουμε, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτήθηκε η επικοινωνία με tour operators, αεροπορικές εταιρείες και διεθνή μέσα ενημέρωσης».

Ειδική αναφορά έκανε η κ. Strand στην περίπτωση των Βρετανικών δημοσιευμάτων τα οποία χρησιμοποιώντας μη επίσημους δείκτες παρουσίαζαν από τις 17 Αυγούστου την Ελλάδα ως την επόμενη χώρα που θα μπει στη λίστα χωρών που απαιτείται 14ήμερη καραντίνα για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους.

Όπως επισημάνθηκε, έγιναν άμεσα μια σειρά διορθωτικών ενεργειών τόσο προς τον βρετανικό τύπο όσο και προς την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού και όλες τις αρμόδιες αρχές ώστε μέσα σε λίγες ώρες το θέμα είχε αποκατασταθεί διασώζοντας χιλιάδες κρατήσεις Βρετανών τουριστών προς τα ελληνικά νησιά.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here