Γράφει η «ξενοδόχος»

Θα συνεχιστούν άραγε τα ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος έφθασε το 2019 να κλείσει με 18,1 δισ. ευρώ εισπράξεις και 31,2 εκατ. αφίξεις;

Η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιοποίησε χθές τα πρώτα, προσωρινά στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου (οι λεπτομέρειες αναμένονται σήμερα) και πραγματικά τα νούμερα ήταν για έβδομη συνεχή χρονιά εντυπωσιακά. Το 2019, για πρώτη φορά τα τουριστικά έσοδα ξεπεράσαν τα 18 δισ. ευρώ, αποτελώντας ένα ακόμη ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

Για τη φετινή χρονιά, όπως έχει επισημάνει το υπουργείο Τουρισμού ο στόχος που έχει τεθεί είναι για άνοδο +10% στις τουριστικές εισπράξεις, κατά +5% στις τουριστικές αφίξεις ακριβώς με στόχο την αύξηση των τουριστών υψηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων.

Ενας ακόμη στόχος που έχει τεθεί φέτος είναι και η αύξηση των επισκεπτών στις αρχές και το τέλος της τουριστικής σεζόν και μένει να φανεί πώς θα επηρεάσει- όχι μόνο την Ελλάδα και αλλά και όλη την Ευρώπη το μείζον ζήτημα του κορωνοϊού.

Για την περυσινή χρονιά, με βάση τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εισπράξεις ανήλθαν στα 18,15 δισ. ευρώ, σημειώνοντας διψήφιο ποσοστό αύξησης κατά 12,8% σε σχέση με τα 16,08 δισ. ευρώ του 2018– μία ακόμη ιστορική χρονιά για τον κλάδο.

Το 2017 το αντίστοιχο νούμερο είχε διαμορφωθεί στα 14,63 δις. ευρώ. Επισημαίνεται εδώ ότι οι  αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν την περασμένη χρονιά κατά 4,1% σε σχέση με το 2018 και το γεγονός ότι τα έσοδα είχαν διψήφιο ποσοστό αύξησης αποτελεί ένα θετικό στοιχείο για το μεγάλο ζητούμενο της αύξησης της μέσης δαπάνης των ξένων τουριστών στην Ελλάδα. Ως προς τις αφίξεις, υπολογίζεται ότι έχουν κλείσει στα πέριξ των 31,2 εκατ. το 2019 από 31,12 εκατ. το 2018 (πλήν κρουαζιέρας).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here