Τουλάχιστον μία δεσμευτική προσφορά, προϊόν συνασπισμού ανάμεσα στην Bain και την Brook Lane Capital, αναφέρουν πηγές της αγοράς ότι έχει κατατεθεί για το Project Terra της Τράπεζας Πειραιώς. 

Αντιθέτως, επενδυτές που συμμετείχαν μέχρι τώρα στην πολύμηνη διαγωνιστική διαδικασία, όπως η Dromeus Capital, δεν προχώρησαν τελικά στην υποβολή προσφορών. Εκτός από τις παραπάνω εταιρείες, στον διαγωνισμό συμμετείχαν επίσης (χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές), η Resolute, η PIMCO, η Lone Star και η Davidson Kempner.

To Project Terra αφορά τη μεγαλύτερη μεμονωμένη συναλλαγή πώλησης ακινήτων που πραγματοποιείται μέχρι σήμερα στην ελληνική αγορά, καθώς αφορά περίπου 2.500 ακίνητα του ομίλου Πειραιώς, εκτιμώμενης αξίας της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, 125 από αυτά και αξίας 300 εκατ. ευρώ ιδιοχρησιμοποιούνται σήμερα από τον ίδιο τον όμιλο, έχουν δηλαδή εξασφαλισμένα έσοδα, όπως επίσης και προοπτικές μελλοντικών υπεραξιών, με δεδομένο ότι τουλάχιστον για κάποια εξ αυτών, 18 συγκεκριμένα, ο όμιλος σχεδιάζει να αποχωρήσει, στο πλαίσιο της μετακίνησης των κεντρικών γραφείων και υπηρεσιών σε νέο ιδιόκτητο κτίριο στο ακίνητο του Ελληνικού, με βάση σχετικό μνημόνιο συναντίληψης που έχει υπογραφεί με τη Lamda Development. Υπενθυμίζεται ότι στόχος του ομίλου Πειραιώς είναι η μετακίνηση σε ιδιόκτητα, υπερσύγχρονα και με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά κτίρια γραφείων, επιφάνειας 45.000 τ.μ., με το συνολικό ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται σε 150 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον ότι λόγω και του ύψους της πώλησης, αναμένεται να χορηγηθεί και χρηματοδότηση από την τράπεζα (vendor financing) στον οριστικό νικητή της σε ποσοστό της τάξεως του 50% της αξίας των ακινήτων, ήτοι περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση των Brook Lane και Bain επιβεβαιώνει την πολύ δυναμική παρουσία τους στην ελληνική αγορά ακινήτων. Χωρίς να υπολογίζεται μια πιθανή επικράτηση στον διαγωνισμό για το Project Terra, το Brook Lane έχει προβεί σε επενδύσεις άνω των 400 εκατ. ευρώ. 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here