Γράφει η «ξενοδόχος»

Καλπάζουν οι ξενοδοχειακές επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, όπου ήδη από τις αρχές του 2019 έχουν ανοίξει τουλάχιστον 40 νέα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ επιπλέον 20 νέες μονάδες έχουν ανακοινωθεί, που θα προσθέσουν περί τις 2.000 νέες κλίνες στην αθηναϊκή ξενοδοχειακή αγορά.

Τα στοιχεία παραθέτει η γνωστή εταιρεία συμβούλων gbr consulting, η οποία, όπως επισημαίνει, δεν έχει συμπεριλάβει τις νέες πολυτελείς κλίνες που θα ενταχθούν στην αγορά από το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα που σχεδιάζεται στο μεγάλο έργο του Ελληνικού.

Οσον αφορά τα ξενοδοχεία που έχουν ήδη ανοίξει στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με την ανάλυση της gbr Consulting, οι  μεγαλύτερες μονάδες αφορούν το πεντάστερο CocoMat Athens BC, του ομίλου Ευμορφίδη, με 90 δωμάτια κάτω από την Ακρόπολη, το επίσης 5 αστέρων Academia of Athens Αutograph Collection στην Ακαδημίας με 63 δωμάτια και το 4 αστέρων Athenaeum Smart με 53. Όπως αναφέρεται, η πλειονότητα των υπόλοιπων 36 μονάδων αφορούν κυρίως μικρού μεγέθους καταλύματα με μέσο όρο 18 δωματίων ανά μονάδα. Πάντως στις νέες μονάδες που έχουν ανοίξει μέσα στο 2019 περιλαμβάνονται το Ergon House στη Μητροπόλεως, στην οδό Νίκης το Urban Frame, στην οδό Ερμού, το Elia Ermou και το Athens Utopia,  το Athenian Foss στη συμβολή των οδών Ερμού και Ευαγγελιστρίας 9, το Niche Hotel στη λεωφόρο Συγγρού, το Urban Nest Suites & Apartments, στο εμπορικό τρίγωνο το Αthens 4 και το Blend Hotel, το The Pinnacle Athens στην Αιόλου 75 και Ευριπίδου,  το 4 αστέρων Αthens Manor Suites, τα boutique Εderlezi στου Ψυρρή, το Oniro City στο Κολωνάκι κ.α..

Στα νέα ξενοδοχεία που έχουν ήδη ανακοινωθεί ότι πρόκειται να ανοίξουν στο επόμενο διάστημα περιλαμβάνονται καταρχάς το Athens Townhouse του ομίλου Kόκκαλη στο Σύνταγμα, τo νέο 5άστερο στην ίδια περιοχή του ομίλου ΛΑΜΨΑ στο πρώην King’s Palace, στην Ομόνοια το νέο Μoxy στο ακίνητο του Σαρόγλειου Μεγάρου, στη Χαλκοκονδύλη το πρώην Kανιγγος 21, οι νέες μονάδες της Brown Hotels επίσης στην Ομόνοια (στο πρώην Αcropol και το πρώην La Mirage), το 5 αστέρων Leonardo Royal Esperia Palace Hotel Athens όπως έχει σκοπό να ονομάσει ο ισραηλινός όμιλος της Fattal που μίσθωσε το πρώην ξενοδοχεία Esperia στην Σταδίου, το πρώην Ηριδανός επί της οδού Πειραιώς που θα λειτουργήσει το επενδυτικό σχήμα της Athenaeum κ.α.

Τα νούμερα πάντως από τα ξενοδοχεία της Αθήνας για το πρώτο εξάμηνο δείχνουν ότι οι ξενοδόχοι υφίστανται από τις αρχές του έτους πιέσεις, γεγονός το οποίο αποδίδεται ακριβώς στην προσθήκη νέων κλινών, από ξενοδοχεία αλλά και κατοικίες βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων. Όπως αναφέρει η gbr Consulting, το Εσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο σημείωσε πτώση κατά 2,9% το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ η μέση τιμή δωματίου διατηρείται σχεδόν σταθερή με μία αύξηση πολύ μικρή, της τάξεως του 1%. Ωστόσο, ειδικά ο μήνας Ιούνιος φέτος είχε πτώση στις τιμές κατά 4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Πτώση για όλους τους μήνες του πρώτου εξαμήνου  του 2019 παρατηρήθηκε και όσον αφορά τις πληρότητες των ξενοδοχείων, παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις στο Ελ. Βενιζέλος συνεχίζουν ανοδικά και μέσα στο 2019. Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι για το δεύτερο τρίμηνο του 2019 οι διεθνείς αφίξεις στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας σημείωσαν άνοδο κατά 11% σε σύγκριση με το αντίστοιχο β’ τρίμηνο του 2018.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here