Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Ξέπλυμα βρώμιμου χρήματος με πιστωτικές κάρτες που στην ουσία αποτελούν «φωτογραφία» του ιδιοκτήτη, πουθενά στον κόσμο δεν γίνεται.

Στην υπόθεση της αγοράς ακινήτων από Κινέζους πολίτες με πιστωτικές κάρτες, μέσω μηχανημάτων POS ελληνικών τραπεζών, είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλές παρατυπίες, ενδεχομένως και βαρύτερα αδικήματα παραβίασης νόμων και κανονισμών.

Αυτά θα τα διατυπώσει ορθά και ολοκληρωμένα η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κυρία Ξένη Δημητρίου που ανέλαβε την υπόθεση.

  • Ένα ερώτημα ωστόσο που ανακύπτει είναι πως ξαφνικά άναψαν οι προβολείς της δημοσιότητας πάνω στην Εθνική Τράπεζα, τη στιγμή που αυτή η πρακτική με τις πιστωτικές κάρτες των Κινέζων, επισκεπτών και μη, στην Ελλάδα, έχει παρελθόν τουλάχιστον 2 ετών, από τότε δηλαδή που η Κυβέρνηση της Λ.Δ. Κίνας αποφάσισε να επιβάλει κεφαλαιακούς περιορισμούς (capital control).

Στο σημείο αυτό, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε την αποκάλυψη του  www.banks.com.gr για την ξαφνική και ιδιαίτερη, πολύ πρόσφατη συνάντηση της Πρέσβειρας της Λ.Δ. Κίνας στην Αθήνα, της κυρίας Zhang Qi Yue, με τον Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας κ. Κωνσταντίνο Μιχαηλίδη.

Είχαμε τότε αποκαλύψει ότι η συνάντηση έγινε σε κλίμα … «πολικών θερμοκρασιών» επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η ευγενέστατη, νέα- στην Αθήνα- διπλωμάτης, κυρία Zhang Qi Yue, εμφανίστηκε άριστα ενημερωμένη -και δυσαρεστημένη- για τις εξελίξεις με την Gongbao και τον διαγωνισμό για την Εθνική Ασφαλιστική που τελικά οδηγήθηκε σε ναυάγιο.

Είχαμε γράψει τότε ότι η κυρία Zhang Qi Υue εξέφρασε την εκτίμηση πως η εξέλιξη είναι βαρίδι στις σχέσεις των δύο χωρών,  ιδιαίτερη δυσαρέσκεια προς συγκεκριμένα μέλη της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και φυσικά δεν δίστασε να υπενθυμίσει και να υπογραμμίσει το ώριμο ενδιαφέρον του Πεκίνου για δραστηριοποίηση κινεζικών τραπεζών στην Ελλάδα.

Καλό είναι επίσης, να υπενθυμίσουμε το -ένα και μοναδικό- Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 17 Οκτωβρίου η Gongbao στο οποίο υπήρχε σαφής -σαφέστερη δεν μπορούσε να είναι- απόδοση προσωπικών ευθυνών εναντίον συγκεκριμένων στελεχών της διοίκησης της Εθνικής για την συμπεριφορά τους και

  • «την περιφρόνηση της αξιοσέβαστης προσφοράς της Gongbao για 350 εκατ. ευρώ μετρητοίς, μαζί με τραπεζικό δάνειο έως 450 εκατ. ευρώ που θα αναλάμβανε η ICBC, ένας από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους τραπεζικούς ομίλους παγκοσμίως».

Η ανακοίνωση της Gongbao κατέληγε με μία μόνο μικρή φράση:

  • «Διατηρούμε το δικαίωμα να κινηθούμε δικαστικώς».

Στην μία και μοναδική -άτυπη- συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Gongbao στην Αθήνα ο κ. Wong Ching είχε προειδοποιήσει ότι η πολύμηνη ταλαιπωρία και προσβλητική αδιαφορία -κατά την άποψη του άδικη και αναίτια- που υπέστη η Gongbao στην υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής «δεν πρόκειται να περάσει χωρίς ανταπόδοση».

Ήρθε λοιπόν η ώρα της εκδίκησης; Ίσως.

Καλό είναι να περιμένουμε τα πορίσματα της Δικαιοσύνης και την πλήρη απεικόνιση των όλων των πραγματικών γεγονότων και καταστάσεων στις υποθέσεις αυτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here