Με ετήσιο πληθωρισμό 2,1% η Ελλάδα έχει τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, επιτυγχάνοντας συγχρόνως ανάπτυξη ρεκόρ. Αντίθετα ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό 3,4% που είναι ο μεγαλύτερος από το 2008.

Η αιτία για το ανεπιθύμητο αυτό αποτέλεσμα σε όλη την Ευρωζώνη, είναι φυσικά οι τιμές ενέργειας (και ειδικότερα οι τιμές του φυσικού αερίου αφού επηρεάζουν και τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Σεπτέμβρη, η αύξηση τιμών σε ετήσιο επίπεδο στην ενέργεια ανήλθε στο 17,4%, στα μη ενεργειακά προϊόντα βιομηχανίας στο 2,1%, σε τρόφιμα, ποτά και καπνικά προϊόντα στο 2,1% και στις υπηρεσίες στο 1,7%.

Σε μηνιαίο επίπεδο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα μας αυξήθηκε απότομα,  καθώς τον Αύγουστο του 2021 είχε διαμορφωθεί στο 1,2%. Η Ελλάδα καταγράφει τον 3ο χαμηλότερο πληθωρισμό, μετά από τη Μάλτα (0,7%) και την Πορτογαλία (1,3%).

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 3,4% από 3% τον Σεπτέμβριο του 2020 (οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια άνοδο κατά 3,3%).

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, αυξήθηκε 0,5% έναντι αύξησης 0,4% τον Αύγουστο. Ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 1,9% από το 1,6% τον προηγούμενο μήνα.

Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού αναμένεται στην Εσθονία (6,4%) και το χαμηλότερο στη Μάλτα (0,7%).

Χθες ανακοινώθηκε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αυξήθηκε στο 4,1%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ