Η κα. Dott.ssa Luciana Iorio, Chair of the UNECE Global Forum for Road Traffic SafetyWP1, παρουσίασε στο 5th Auto Forum το όραμα της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για τους 17 βασικούς στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που πρέπει να επιτευχθούν.

Όπως ανέφερε, ο στόχος 3.6 έχει να κάνει με τις μεταφορές και ο στόχος 11.2 έχει να κάνει με την βελτίωση της ζωής στην πόλη, ενσωματώνοντας 5 βασικούς παράγοντες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πρόκληση ανέφερε ότι αποτελεί η αυτοματοποιημένη οδήγηση, η οποία θα μειώσει τα ανθρώπινα λάθη, αλλά γεννούνται πολλά ερωτήματα σχετικά με το πώς θα συμμετέχει στη διαδικασία ο οδηγός ποιος θα τον εκπαιδεύει, πώς θα αλλάξει ο ΚΟΚ, κλπ. Επίσης ποιος θα είναι υπεύθυνος ογοδοσία: ποιος θα είναι υπεύθυνος, το αυτοκίνητο ή ο οδηγός;

Άλλη πρόκληση επισημάνθηκε ότι αποτελεί η μικροκινητικότητα, καθώς μπορεί να μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση αλλά όχι απαραίτητα να την καταστήσει και πιο ασφαλή. Η ίδια ανέφερε ότι «Ο αντίκτυπος των αποφάσεών μας είναι αρκετά ευρύς και συζητούμε σε παγκόσμιο επίπεδο για τα μέσα μετακίνησης που δεν υπάγονται σε ρυθμιστικούς μηχανισμούς». Τέλος αναφέρθηε στο πλαίσιο των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι δεν αφορά μονο την ασφαλή μετακίνηση. «Το αστικό περιβάλλον της νέας εποχής αλλάζει διαρκώς, στην εποχή των μεγαλουπόλεων. Όλοι σκεφτόμαστε τι θα συμβεί στο μέλλον και τι πρέπει να συμβεί. Είναι μεγάλη η συζήτηση για τις τάσεις που διαμορφώνει η τεχνολογία για τις smart cities», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here