To τέλος μιας μακράς, οδυνηρής και ζημιογόνου πορείας στον τραπεζικό κλάδο, σηματοδοτεί η -σύμφωνα με πληροφορίες- απόφαση της διοίκησης του ΤΜΕΔΕ να μην συμμετάσχει στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.
H τελική απόφαση της Διοίκησης του ΤΜΕΔΕ θα δημοσιοποιηθεί στο σημερινό Δ.Σ. της Attica Bank με θέμα:
i) τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Thrivest στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Attica Bank
και
ii) το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία της συγχώνευσης της με την Παγκρήτια Τράπεζα.
Η πρόσφατη συμφωνία των μετόχων που είχε ανακοινωθεί μόλις πριν από 15 μέρες, προέβλεπε ότι το ΤΜΕΔΕ θα συνεισέφερε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ποσό έως 40 εκατ. ευρώ, προκειμένου ο Ασφαλιστικός Φορέας των Μηχανικών να διατηρήσει ποσοστό έως 10% στη νέα Attica Bank…
- Ακολούθησαν πυκνές διαβουλεύσεις με πρωταγωνιστές τον Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, την CEO της Attica Bank Ελένη Βρεττού και τον επικεφαλής της Thrivest Αλέξανδρο Εξάρχου αλλά και τον Κωνσταντίνο Μακέδο επικεφαλής του ΤΜΕΔΕ.
- Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η διοίκηση του ΤΜΕΔΕ αποφάσισε να απόσχει από τη διαδικασία, αφού δεν έγιναν δεκτοί οι όροι που έθεσε τις τελευταίες μέρες, για τους υποψήφιους νέους μετόχους και συγκεκριμένα τη Thrivest Holding, συμφερόντων των Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου.
- Tη συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα καλύψουν οι 4 συστημικές τράπεζες (Eθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς) με το ποσό των 10 εκατ. ευρώ η κάθε μια.
Η συμφωνία που είχε ανακοινωθεί στις 6 Απριλίου προέβλεπε ότι η Thrivest Holding επρόκειτο να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου των 473,3 εκατ. ευρώ, καταβάλλοντας 64 εκατ. ευρώ.
- Η σχετική συμφωνία δεν είχε ακόμη υπογραφεί, καθώς αποτελούσε αντικείμενο συνεννοήσεων έως ότου πάρει τη μορφή νομικού κειμένου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πλευρά του ΤΜΕΔΕ ήταν σε συζητήσεις με τους υποψήφιους νέους μετόχους προκειμένου να καταλήξει στους όρους, αλλά και στην τελική κατανομή του ποσοστού που θα αποκτούσε η Thrivest Holding.
Το ποσοστό αυτό θα προέρχονταν από τη μερική παραίτηση του ΤΜΕΔΕ από τα δικαιώματα που διατηρεί στην Attica Bank και τα οποία μετά την αποχώρηση του επενδυτικού κεφαλαίου Ellington αντιπροσώπευαν το 20,11% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
Το ΤΜΕΔΕ αρχικά είχε συμφωνήσει να διατηρήσει –μετά την αύξηση κεφαλαίου– ποσοστό έως 10% περίπου στην τράπεζα, αφήνοντας «χώρο» στην είσοδο της Thrivest, η οποία θα αποκτούσε σε αυτή τη φάση περί το 11% της Attica, με την προοπτική το ποσοστό αυτό να γίνει πλειοψηφικό.
Για την εξυγίανση της Τράπεζας Αττικής, απαιτείται να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων της.
- Για το λόγο αυτό ποσό έως 300 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιακή ενίσχυση των 473 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για να μειωθεί οριστικά το ιστορικά υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που η διοίκηση της Attica Bank έχει ανακοινώσει τη σταδιακή αποεπένδυση από τίτλους τιτλοποιήσεων ή και πωλήσεις χαρτοφυλακίων, αρχής γενομένης από τα χαρτοφυλάκια Astir 1 και Metexelixis.