Σε πλειστηριασμό βγαίνει την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 η βιομηχανία ξύλου Alfa Wood Πίνδος Α.Ε.Β.Ε, μέλος του θεσσαλικού ομίλου Alfa Wood A.E.B.E. ο οποίος διατηρεί τη βασική του δραστηριότητα στην ΒΙ.ΠΕ. της Λάρισας. 

Το 1981 ο Αντώνης Αδαμόπουλος και ο Χρήστος Αγοραστός, ίδρυσαν την Alpha Wood Α.Ε.Β.Ε, καταφέρνοντας να αναδείξουν τον θεσσαλικό όμιλο σε “ισχυρό παίκτη” της βιομηχανίας ξύλου. Το 2004 οι Λαρισαίοι επιχειρηματίες έκαναν ένα ακόμη βήμα. Εξαγόρασαν την Γρεβενιώτικη βιομηχανική εταιρεία ξυλείας “Πίνδος” με στόχο την ειδίκευση στην παραγωγή δαπέδων laminate με την ονομασία Alfa Wood Πίνδος Α.Ε.Β.Ε. Η επιλογή αυτή, τότε, φάνταζε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, δεδομένου ότι την εποχή εκείνη η αγορά της τοποθέτησης laminate κέρδιζε συνεχώς έδαφος στην Ελλάδα.

Ο κ. Αντώνης Αδαμόπουλος, εκ των ιδρυτών του ομίλου

Το επόμενο βήμα όμως έμενε να έχει αρνητική εξέλιξη. Πέντε χρόνια μετά, το 2009, ο όμιλος προχώρησε στην εξαγορά της ανταγωνίστριας Σέλμαν, ενός ιστορικού κολοσσού στον χώρο του ξύλου, εκπληρώνοντας ένα όνειρο των ιδρυτών της “Alfa Wood”. Το όνειρο όμως δεν καρποφόρησε. Αντιθέτως, εξελίχθηκε σε εφιάλτη, καθώς τα υπέρογκα δάνεια της Σέλμαν, το υπεράριθμο προσωπικό, το βάρος σοβαρών οικονομικών υποχρεώσεων και κάθετης υποχώρησης των πωλήσεων της, ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, των ραγδαίων εισαγωγών και της αυξανόμενης κυριαρχίας του αλουμινίου στις κατοικίες κατέστησαν την επιχείρηση μη διαχειρίσιμη με αποτέλεσμα να συμπαρασύρει στα προβλήματά της τον υγιή, μέχρι τότε, θεσσαλικό όμιλο.

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 η εταιρεία εμφάνιζε μηδενικό δανεισμό και σημαντικά κέρδη, ενώ το 2008 έκλεισε με ζημιές 20 εκατ. και υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν τα 100 εκατ. ευρώ.

Την προσεχή Τετάρτη γράφεται ο επίλογος για το βιομηχανικό συγκρότημα “Πίνδος”. Βγαίνει στο “σφυρί” για απλήρωτα δάνεια. Ο πλειστηριασμός πραγματοποιείται από την Τράπεζα Πειραιώς ενώ η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 18,4 εκ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here