Η επιχορήγηση των 61,7 εκατ.$ της ΤΙΤΑΝ America και το “κλειδί” για το big project των 6,3 δισ. $.

Κυρίως διορατικοί διαχειριστές “είδαν” την σπουδαιότητα της επιχορήγησης (των 61,7 εκατ.) που ενέκρινε το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ για την ανάπτυξη από τον Ομιλο ΤΙΤΑΝ καινοτόμου τεχνολογίας για γραμμή παραγωγής θερμικά ενεργοποιημένης αργίλου.


Αυτό γιατί το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μικρό μέρος ενός τεράστιου προγράμματος απανθρακοποίησης- που σύμφωνα με τον επικεφαλής
της θυγατρικής Βασίλη Ζαρκαλή υπολογίζεται στα 6,3 δισ.$. Οντως το Γραφείο Καθαρής Ενέργειας (του υπ.Ενέργειας των ΗΠΑ) εκπονεί ένα δια-ομοσπονδιακό πρόγραμμα για clean energy- project που σημειωτέον έχει εγκριθεί και με την στήριξη των Ρεπουμπλικανών/γεγονός που διασφαλίζει την υλοποίησή του ασχέτως του εκλογικού αποτελέσματος της 5ης Νοεμβρίου θα συνεχιστεί.

Σύμφωνα με τον Λεωνίδα Κανελλόπουλο- Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ομίλου ΤΙΤΑΝ- η πρωτοβουλία αυτή ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική μας για πράσινη ανάπτυξη και συγκεκριμένα με τη στρατηγική προτεραιότητά μας για προώθηση των τσιμεντοειδών υλικών, αξιοποιώντας την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.

Η σχετική διαδικασία εφαρμόσθηκε πιλοτικά στη μονάδα των Πατρών (Ρίο) με απόλυτη επιτυχία, και πλέον έχει πάρει “διαβατήριο” για τις ΗΠΑ.
Με νέα άνοδο 4,61% χθες η μετοχή στα 28,35 ευρώ, που αποτελούν νέο υψηλό 16ετίας plus- ενώ συνυπολογίζοντας την προσαρμογή τιμών λόγω μεταφοράς έδρας/Euronext πρόκειται για “καθαρό” ιστορικό υψηλό).

Με άνοδο 9,04% σε διάστημα εβδομάδας και 32,17% από την αρχή του έτους- η καλύτερη εκκίνηση έτους, σε διάστημα 3 μηνών- με την αποτίμηση να διαμορφώνεται πλέον στα 2,220 δισ.

Το βράδυ της 14ης Μαϊου οι ανακοινώσεις του ομίλου MSCI για τους δείκτες (3μηνιαία αναθεώρηση) με τις ενδεχόμενες μεταβολές να ισχύουν από 3 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το μετοχολόγιο, η ΕΔΥΒΕΜ ελέγχει το 49,24% του μ.κ, ο όμιλος Fidelity MR το 9,99% και η Titan Cement International το 4,66% ενώ
πλησιάζει προς το 5% η θέση μέση “ιδίων μετοχών.

Προς τον MSCI Greece Standard– και πάλι- ο Ομιλος με “ισχυρό χαρτί” την θυγατρική ΤΙΤΑΝ America- με αποτίμηση που υπολογίζεται στα 1,4-1,6 δισ. (βάσει δυνητικού ΙΡΟ).