Αναλύει ο Τάσος Τσομπανίδης 

Η διεθνής οικονομία σε στασιμότητα…

 • Οι αγορές έχουν ήδη τιμολογήσει την περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ που χρονικά θα διαρκέσει πιθανότατα έως τον ΑπρίλιοΟι παράμετροι που δεν έχουν ενσωματωθεί έχουν να κάνουν με το μέγεθος της στασιμότητας των οικονομιών που σχετίζεται κυρίως από τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού αλλά και της μείωσης της ενεργού ζήτησης που προκαλείται κυρίως από την Κίνα και επηρεάζει αρνητικά ένα μεγάλο αριθμό εξαγωγικών επιχειρήσεων προς την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.Το ζητούμενο που χρήζει εκκαθάρισης έχει να κάνει με το εάν η παγκόσμια οικονομία θα βιώσει έναν στασιμοπληθωρισμό η εάν θα εισέλθει σταδιακά σε τροχιά ανάκαμψης με το σχήμα U.

Τι λένε οι αριθμοί

Ακολουθούν τα πιο κομβικά στοιχεία της τρέχουσας εβδομάδας

 • Αισθητά ανώτερα του αναμενομένου ήταν τα πετρελαικά αποθέματα στις ΗΠΑ
 • Οριακά μικρότερες των προβλέψεων καταγράφηκαν οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίαςστις ΗΠΑ για την εμβδομάδα που μόλις ξεκινάει.
 • Ο τρέχων πληθωρισμός της ΗΠΑ για τον Ιανουάριο συγκλίνει στο 6,2%
 • Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για τις 300 απο τις 500 εταιρίες που απαρτίζουν τον δείκτηS&P-500 κατέγραψαν μείωση του Κύκλου εργασιών τους κατά 5,7% αντίστοιχη μείωση τωνκερδών ανα μετοχή στο 6,7%.
 • Ο προσεχής γύρος της FED για την κατεύθυνση της Νομισματικής Πολιτικής θα λάβει χώρατον Μάρτιο και οι αποφάσεις της Επιτροπής θα είναι καθοριστική για τον μέλλον μετοχώνκαι ομολόγων.

Πίσω από το ανοδικό ΧΑΑ

 • Δεν αλλάζει κάτι στην βραχυπρόθεσμη εικόνα των ελληνικών μετοχών αφού η αγοράεμπεδώνει και νέα αγοραστικά επίπεδα και αποκτά νέα εικόνα bull market.Η επόμενη αντίσταση του Γενικού Δείκτη στις 1040 μονάδες και εν συνεχεία οι 1100 μονάδες.
 • Ιδιάιτερα ελκυστικούς δείκτες εμφανίζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε σχέση με τους αντίστοιχους δείκτες των αναδυόμενων αγορώνΕτσι το προβλεπόμενο P/E για το 2023 βρίσκεται στο 12,63 και ο λόγος χρηματιστηριακή/λογιστική αξία στο 2,75/1 κάτι που σεσυνδυασμό με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα καθιστά τις ελληνικές μετοχέςανταγωνιστικότερες σε διεθνές επίπεδο.
 • Εκθέσεις της Wood και της Goldman Sachs δίνουν προτεραιότητα στις ελληνικές μετοχές καικυρίως στις ελληνικές τράπεζες για τις οποίες ο προβλεπόμενος λόγος Τιμής Κέρδηβρίσκεται στο 6,2 και ο λόγος τιμής πρός λογιστική αξία στο 0,60.

Ποιές κατηγορίες ευρωπαικών μετοχών θα υπεραποδώσουν

 • Σε εμπιστευτική της έκθεση η ελβετική τράπεζα UBS επιχειρεί μια συγκριτική αξιολόγηση των κλάδων δραστηριότητας και παράλληλα των μετοχών επιχειρήσεων που ανήκουν στον αντίστοιχο κλάδοΕτσι οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζώντων εταιρειών του κλάδου των λιανικών πωλήσεων καθώς και του τουριστικού κλάδου θα υπεραποδώσουν έναντι του πανευρωπαικού δείκτη Stoxx Europe 600. Στην βάση των 600 εταιρειών που απαρτίζουν αυτότον δείκτη βασίσθηκε η αξιολόγηση αυτή.
 • Ουδέτερη, σε επίπεδο αποδόσεων, εικόνα δώσαν οι μετοχές ευρωπαικών εταιρειών τουκλάδου της Τεχνολογίας,των Κατασκευώντου Real Estate, των ΤηλεπικοινωνιώντωνΑσφαλειώντων Τροφίμων και Ποτών καθώς και του κλάδου της Κοινής Ωφέλειας.
 • Σε αρνητική αξιολόγηση,και πάντως κάτω του ποσοστού ετήσιας μεταβολής του δείκτη STOXX Europe 600 περιλαμβάνονται οι μετοχές ευρωπαικών εταιρειών που ανήκουν στουςκλάδους των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιώντων Χημικώντης Φροντίδας Υγείας καθώς και των Πετρελαιοειδών.

Ποιές μετοχές αγοράζονται σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ο τεχνικός πάροχος της στήλης GEKO Desk& Partners έκανε τις ακόλουθες συστάσεις

 • Η μετοχή της χημικής εταιρείας BASF συνεχίζει να βρίσκεται σε περιοχή αγοράς.Υπενθυμίζουμε ότι την προτείνουμε από την προηγούμενη εβδομάδα στην τιμή των 51,55 ευρώ.
 • Το υπόδειγμά της έδωσε θετική συστάσεις και για την βραχυπρόθεσμη είσοδο στην μετοχήτης Pay Pal στην τιμή των 78,90 ευρώ κάτι που ήδη αποφέρει θετικές υπεραξίες για αυτόνπου την αγόρασε
 • Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα συστήνονται αγορές στην μετοχή της Phillips, στη μετοχή της εταιρείας υγροποίησης και εμπορίας φυσικού αερίου Νextστην μετοχή της Ιταλικής Αmplifon που δραστηριοποιείτε στα ακουστικά βαρηκοίας καθώς και στην Ολλανδική εταιρείας Aperam που ειδικεύεται στην παραγωγή ανοξείδωτων προϊόντων.

Η τεχνική εικόνα των χρηματιστηριακών δεικτών

Dow Jones

Πάνω στον αντιπροσωπευτικό αμερικανικό δείκτη είχαμε έγκαιρα συστήσειαπό την ανάλυση της προηγούμενης εβδομάδαςτοποθετήσεις στην περιοχή των 33900 μονάδωνΠροτείνουμε διατήρηση έως το τρίτο επίπεδο αντίστασης των 34650 μονάδων

S&P 500

Οι τοποθετήσεις στην περιοχή των 4100 μονάδων θα συνατήσουν την ισχυρή αντίσταση καιεπομένως της κατοχύρωσης κερδών στα επίπεδα των 4195 μονάδων.

Euro Stoxx 50

Οι έγκαιρες τοποθετήσειςτεκμηριωμένες από το τεχνικό υπόδειγμα της Geko Desk &Partners μεαγορές στα επίπεδα των 4200 μονάδων θα συναντήσουν μια κατοχύρωση κερδών όσο ο δείκτης θα κινείται προς το δεύτερο επίπεδο αντίστασης των 4258 μονάδων.

Αργό πετρέλαιο

Οι έγκαιρες τοπθετήσεις στο αμερικανικό αργό (West Texas Intermediate) στην περιοχή των 79 δολαρίων ανα βαρέλι μπορεί ήδη να κατοχυρώσει βραχυπρόθεσμο κέρδος στην περιοχή των 80,50 δολαρίων ανα βαρέλι.

Γιώργος Κωτσιάκης

GEKODESK & PARTNERS
GLOBAL INVESTMENT SERVICES
company site : 
www.gekodesk.gr
TEL: 210 7470754-7,
 Κιν : 6977670385  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here