Αναλύει ο Τάσος Τσομπανίδης 

H μακροοικονομική εικόνα

 • O ανοδικός γύρος των επιτοκίων στις διεθνείς χρηματαγορές μπαίνει στην φάση της αφομείωσης καιιχνηλάτησης των επόμενων ανοδικών κινήσεων του κόστους χρήματος από την ΕΚΤ και την FED. To consesus των εκτιμήσεων πιθανότατα να οδηγήσουν το επιτόκιο του ευρώ στο 3,75% και το αντίστοιχοτου δολαρίου στο 5%. Με αυτές μόνον τις εκτιμήσεις οι τιμές των ομολόγων συνεχίζουν να υποτιμώνταιαυξάνοντας έτσι την απόδοση στην ήψη
 • Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην ευρωζώνη έφθασε στο 2,30%.
 • Σταθεροποίηση κατέγραψε στο τέλος του 2022 ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης καιο αντίστοιχοςτης μεταποιητικής δραστηριότητας στο τέλος του 2022.
 • Οριακά ανώτερος του αναμενομένου ο ετήσιος δείκτης πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατατον μήναΙανουάριο (9,2%).
 • Ο σύνθετος δείκτης των Διευθυντών Προμηθειών στον κλάδο των υπηρεσιών των ΗΠΑκατέγραψεάνοδο κατά τον μήνα Ιανουάριο ενω ο σύνθετος δείκτης PMI στην Ευρώπηκατέγραψε την πρώτη θετικήάνοδο μετά απο έξι μήνες διαδοχικής συρίκνωσης.
 • Οι δείκτες και οι επίσημες εκτιμήσεις που θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα και θαληφθούν σοβαράυπόψιν απο τους fund managers είναι οι παρακάτω.
 1. Δείκτης Λιανικών Πωλήσεων στην Μ.Βρετανία
 2. Δείκτης Λιανικών Πωλήσεων στην Ευρωζώνη
 3. Ομίλία Προέδρου ΕΚΤ
 4. Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων του Αμερικανικού Δημοσίου
 5. Γερμανικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής
 6. Προβλέψεις οικονομικών μεγεθών των χωρών της Ε.Ε
 7. Αίτηση επιδομάτων ανεργίας (ΗΠΑ).

Η εικόνα των μετοχών

 • Συνεχίζεται ο ενάρετος κύκλος ανόδου των μετοχών σε διεθνές επίπεδο χωρίς να λείπουν οι προσεκτικές φωνές επενδυτικών οίκων που βλέπουν από διορθωτικές κινήσεις ως και σοβαρή υποχώρηση των μετοχικών αποτιμήσεων ιδιαίτερα κατά το α τρίμηνο του 2023.Οιδιορθωτικές κινήσεις θα έχουνγεωγραφικά κριτήρια καθώς και μετοχές επιχειρήσεων που ανήκουν σε οριοθετημένους κλάδουςδραστηριότητας.
 • Καταγράφεται μια σημαντική μετατόπιση κεφαλαίων απο μετοχές αξίας σε μετοχέςανάπτυξης.
 • Η μετοχή της Μeta Platforms, που διαχειρίζεται το Facebook, σημείωσε ένα ράλι της τιμής της λόγω τηςπολύ μεγαλύτερης των προβλέψεων κερδοφορίας της κατά το δ τρίμηνο του 2022.
 • Η Αpple κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη στον κλάδο παρόλο ότι το ύψος των πωλήσεών της είναι τομικρότερο συγκριτικά με τις έξι τελευταίες χρήσεις.
 • Μεταφερόμενοι στις ασιατικές αγορές σημαντικές ζημίες κατέγραψαν οι τεχνολογικές μετοχές σταχρηματιστήρια Τόκυο και Σεούλ.
 • Ο αντιπροσωπευτικός δείκτης MSCI Pacific έχει καταγράψει ιστορική άνοδο κατά 50% περίπου απο ταχαμηλά του Οκτωβρίου 2022.
 • Οι διεθνείς επενδυτές έχουν πάρει τις υψηλότερες θέσεις σε προθεσμιακά συμβόλαιαιαπωνικών μετοχώνγια το διάστημα των τελευταίων τεσσάρων ετών.
 • Οι ευρωπαικές μετοχές έχουν μεν υπεραποδόσει, μαζί με τις ασιατικές, έναντι των μετοχών εταιρειώναπό την άλλη άκρη του Ατλαντικού με χρονικό ορίζοντα από την αρχή του έτους, αλλά υπάρχουν κάποιατεχνικά και θεμελιώδη στοιχεία για την αρχή μια διορθωτικής περιόδου. Αιχμή του δόρατος η σημαντικήμείωση των κερδών της Deutche Bank κατά το δτρίμηνο 2022, η μείωση του μερίσματος της Shell αλλά καιη δημοσιοποίηση τουπρογράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών της BNP Paribas.
 • Oσον αφορά την στατιστική καταγραφή των μετοχικών αποδόσεων για τον μήνα Ιανουάριο ξεχώρισαν οικινεζικές μετοχές κατά 12,62%, οι ιταλικές μετοχές με 12,20%(Δείκτης FTSE MIB),οι μετοχές τουαμερικανικού τεχνολογικού τομέα κατά 10,68% (Δείκτης Nasdaq) καθώς και οι ελληνικές μετοχές με τονΓενικό Δείκτη να έχει ανατιμηθεί κατά 10,01%.
 • Στην αγορά συναλλάγματος την μεγαλύτερη ανατίμηση για τον μήνα Ιανουάριο κατέγρψαν
 1. Το δολάριο Αυστραλίας έναντι του αμερικανικού κατά 3,8%
 2. Η ισοτιμία του ευρώ έναντι της νορβιγικής κορόνας κατά 3,3%
 3. Η βρετανική λίρα κατά 1,9% έναντι του δολαρίου.

Πώς να κινηθείτε στις αγορές

Dow Jones

Κρίσιμα καθοδικά επίπεδα για την εβδομάδα είναι οι 33670 και 33475 μονάδες επίπεδα που μπορούνανάλογα με τον βαθμό κινδύνουνα οδηγήσουν σε άνοιγμα long θέσεωνΑντίστοιχο κλείσιμο των αντίστοιχων θέσεων μπορεί να γίνει στο εύρος των 34000 θέσεων.

S&P 500,Nasdaq

Τα επίπεδα στήριξης τόσο του δείκτη των 500 μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση αμερικανικώνμετοχών όσο και των τεχνολογικών εταιρειών του δείκτη Nasdaq είναι οι 4045 και 3998 μονάδες, καθώς και οι 12070 και 11820 μονάδεςΕφόσον λάβετε long θέσεις θα μπορούσατε να κλείσετε κερδοφόρες θέσεις στο επίπεδο των 12500 μονάδων.

DAX 30

Σε περίπτωση διορθωτικής κίνησης των τριάντα επιλεγμένων γερμανικών μετοχών θα μπορείτε ναπεριμένετε αποτιμήσεις στο εύρος των 15030-15160 μονάδωνΣτα επίπεδα αυτά μπορείτε να επανατοποθετηθείτε με σταδιακά μειούμενο βαθμού κινδύνου όσο μειώνετε το μέγεθος του Δείκτη. Σε περίπτωση αντίστροφης θετικής κίνησης οι πρώτες κατοχυρώσεις κερδών θα μπορούσαν να γίνουν στο εύρος των 15400-15600 μονάδων.

EURO STOXX50

δείκτης των μετοχών των 50 αντιπροσωπευτικών εταιρειών μπορεί να δώσει σήμα αγοράς στο εύρος των 4120-4155 μονάδων. Το πρώτο επίπεδο κατοχύρωσης κερδώνμε σχετικά χαμηλότερο κίνδυνοοι 4258 μονάδες και το επόμενο στάδιο με σχετικά υψηλότερη ανάληψη κινδύνου οι 4291 μονάδες.

BRENT

H μεταβλητότητα της αποτίμησης του πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας σας δίνει τηνδυνατότητα αναμονής ώστε να τοποθετηθείτε long σε συμβόλαια στα επίπεδα των 84,30 και 83,20 δολαρίων ανα βαρέλι.

ΕΥΡΩΔΟΛΑΡΙΟ

Το ανοδικό momentum του ενιαίου ευρωπαικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού θα μπορέσει ναδώσει χώρο για νέες long θέσεις στο εύρος των 1,08-1,07 δολαρίων.Σαν πρώτο βήμα κατοχύρωσης κερδών ορίζεται το εύρος των 1,09-1,0990 δολαρίων ανα ευρώ.

BITCOIN

Πρώτο εύρος για long θέσεις στο κρυπτονόμισμα ορίζουμε το εύρος απο τα 22560 δολάρια (μικρότερος βαθμός κινδύνου) εώς τα 22150 δολάρια (μεγαλύτερος βαθμός κινδύνου).

Ως πρώτο επίπεδο κατοχύρωσης κερδών τοποθετείται τα 23230 δολάρια/bitcoin.

Τεχνική υποστήριξη:

GEKO DESK PARTNERS

 

 

 

facebook personal page: https://www.facebook.com/GKotsiakis.gr/TEL: 210 7470754-7, FAX: 210 7470859 Κιν : 6977670385  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here