Όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι η Ελληνική Οικονομία ουδεμία ελπίδα έχει να ανακάμψει αν δεν αποκτήσει πρώτα ένα υγιές, δυναμικό και τολμηρό τραπεζικό σύστημα.

Το σύνολο των προβλημάτων του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος της τελευταίας 10ετίας, είχε στεγαστεί κάτω από τον Όμιλο της Τρ. Πειραιώς.

Ο Όμιλος της Τρ. Πειραιώς έχει απορροφήσει όχι μία ούτε δύο αλλά 10 προβληματικές τράπεζες του παρελθόντος της επίπλαστης ευημερίας, μεταξύ των οποίων και η -πασίγνωστη για το αμαρτωλό παρελθόν της- Αγροτική Τράπεζα.

Το πρόβλημα ήταν γνωστό και είχε δύο διαστάσεις:

  1. Οι υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (Contingent Convertible bonds – CoCos) με τις οποίες στηρίχθηκε κεφαλαιακά το 2015 η Τράπεζα Πειραιώς (μετά τους γνωστούς πειραματισμούς του Γιάνη Βαρουφάκη και της «πρώτη φορά Αριστεράς»), κουβαλούσαν ένα δυσβάσταχτο επιτόκιο 8% ετησίως το οποίο καμμιά τράπεζα στην Ευρώπη δεν θα μπορούσε να εξυπηρετεί στο διηνεκές.
  2. Το ύψος των «κόκκινων δανείων» που έπρεπε να διαχειριστεί η Τρ. Πειραιώς ήταν δεκαπλάσιο σε βάρος και σημασία, σε σύγκριση με το ήδη βαρύ προβληματικό χαρτοφυλάκιο των υπολοίπων Ελληνικών Τραπεζών.

Το μετοχικό κεφάλαιο της Τρ. Πειραιώς δεν ήταν αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες των τιτλοποιήσεων, των ρυθμίσεων και των πωλήσεων τόσο μεγάλης έκτασης και όγκου κόκκινων δανείων.

Η κορυφή του παγόβουνου έγινε ορατή τον Δεκέμβριο του 2019, όταν η Τρ. Πειραιώς δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις ετήσιες υποχρεώσεις της (165 εκατ.€) έναντι των CoCos .

Οι υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) είναι υβριδικοί χρηματοοικονομικοί τίτλοι που εμπεριέχουν χαρακτηριστικά υποχρέωσης και ιδίων κεφαλαίων.

To αποτέλεσμα γνωστό:

  • Οι Μετατρέψιμες Ομολογίες έγιναν μετοχικό κεφάλαιο το 2020 και ξαφνικά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατείχε τα 2 δις Ευρώ των CoCos, αύξησε τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της Τρ. Πειραιώς στο 61%.

Η κατάσταση αυτή δεν ήταν φυσιολογική ούτε επιθυμητή ούτε διατηρήσιμη.

  • Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι δανειστής «τελευταίας καταφυγής», δεν είναι μέτοχος επενδυτής. Τα κεφάλαια του ΤΧΣ είναι “κεφάλαια σωτηρίας” (rescue capital) προορισμένα να αντικατασταθούν με πραγματικά λεφτά επενδυτών που θέλουν να τοποθετηθούν σε τράπεζες.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα στη Τρ. Πειραιώς.

Η διοίκηση του Ομίλου, αφού εξυγίανε και ορθολογικοποίησε τον Ισολογισμό, πραγματοποίησε μια μεγάλη διεθνή εκστρατεία αναζήτησης υγιών επενδυτικών κεφαλαίων που θα προσδώσουν ζωή και αξία στον άλλοτε μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό οργανισμό της χώρας.

Η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς πρώτα βρήκε τους νέους επενδυτές και κατόπιν διασφάλισε την αξία της περιουσίας των παλαιών μετόχων οι οποίοι βεβαίως θα περιορίσουν τη συμμετοχή τους, αλλά θα μετέχουν σε έναν πολύ μεγαλύτερο υγιέστερο και δυναμικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Η νέα Τράπεζα Πειραιώς θα είναι ισχυρή και ικανή να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής στην Ελληνική Οικονομία.

Γι’ αυτό άλλωστε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα είναι μεγαλύτερη του 1 δις Ευρώ που αρχικά σχεδιαζόταν.

Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τρ. Πειραιώς θα περιοριστεί στο αρχικό ποσοστό (περίπου 25% έως 27%).

Το Σχέδιο Sunrise προβλέπει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου έως και 1,38 δις ευρώ για την Πειραιώς Financial Holding. Θα εκδοθούν έως και 1.200.000.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 1,00 ευρώ η κάθε μία, με εύρος τιμών διάθεσης €1,00 έως €1,15 ανά νέα μετοχή, που αντιστοιχούν σε συνολικό μέγεθος αύξησης από 1,2 δισ. έως 1,38 δισ.ευρώ.

Η Πειραιώς Financial Holding με τη Δημόσια Προσφορά που ξεκινά σε λίγες μέρες θα διαθέσει:

(α) στην  Ελλάδα,  σε  ιδιώτες  και  ειδικούς  επενδυτές,  μέσω  δημόσιας  προσφοράς,

(β) εκτός Ελλάδας, σε ειδικούς, επιλέξιμους αντισυμβαλλόμενους και άλλους θεσμικούς επενδυτές, με ιδιωτική τοποθέτηση μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών

Οι ιδιώτες επενδυτές και ειδικοί επενδυτές που είναι ήδη εγγεγραμμένοι μέτοχοι της εταιρείας, σύμφωνα με το μετοχολόγιό της που τηρείται ηλεκτρονικά μέσω της ΕΛ.Κ.Α.Τ., τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 κατά την εκκίνηση διαπραγμάτευσης των κοινών μετοχών της μετά το Reverse Split που αποφασίσθηκε από την έκτακτη ΓΣ, και οι οποίοι εγγράφονται για την απόκτηση νέων μετοχών στη Δημόσια Προσφορά (οι «Κατά Προτεραιότητα Επενδυτές»), θα δικαιούνται προνομιακής κατανομής επί των νέων μετοχών που θα επιμεριστούν στη Δημόσια Προσφορά, η οποία προνομιακή κατανομή θα είναι ανάλογη του ποσοστού συμμετοχής του κατά προτεραιότητα επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Η προνομιακή κατανομή δεν θα ισχύει στη Διεθνή Προσφορά.

Στο σκέλος που αφορά την ελληνική προσφορά της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου θα διατεθεί το 15% των νέων μετοχών.

Γεγονός που αντιστοιχεί σε κεφάλαια της τάξης των 207 εκατ. ευρώ τα οποία και θα πρέπει να καλυφθούν από την ελληνική επενδυτική κοινότητα.

Οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Τρ. Πειραιώς έχουν το προνομιακό δικαίωμα να εγγράφονται για όλο το ποσοστό που τους αναλογεί, με βάση τις θέσεις που ήδη κατέχουν. Αυτό σημαίνει ότι ένας παλαιός μέτοχος της τράπεζας θα μπορεί να λαμβάνει 23,82 νέες μετοχές ανά 1 παλαιά.  Με τον όρο «παλαιά» νοείται η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς που προέκυψε μετά από το reverse split, όταν και οι 16,5 μετοχές συνενώθηκαν σε μία….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ