Γράφει η «ξενοδόχος»

Ο ελληνικός τουρισμός μπαίνει στο επίκεντρο με στόχο στο τέλος της δεκαετίας τα έσοδα από τον κλάδο να φτάσουν τα 27 δις ευρώ.

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον ελληνικό τουρισμό που παρουσίασε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χθες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, παρουσία κορυφαίων κυβερνητικών και τουριστικών παραγόντων.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αποτελεί την τελική σύνθεση της μελέτης «Ελληνικός Τουρισμός 2030 | Σχέδια Δράσης» που εκπονήθηκε από το ΙΝΣΕΤΕ και πρόκειται για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τον σχεδιασμό και την άσκηση πολιτικής, τη διαχείριση και τη διακυβέρνηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και των προορισμών.

Όπως επισημαίνεται, υπό προϋποθέσεις, τα έσοδα το 2030 μπορούν να φθάσουν σε 27 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 52% σε σχέση με το 2019 που ήταν 18 δισ. ευρώ, οι επισκέψεις στις περιφέρειες σε 50 εκατ., καταγράφοντας αύξηση κατά 27% σε σχέση με το 2019 που ήταν 39 εκατομμύρια, και οι διανυκτερεύσεις σε 307 εκατομμύρια, εμφανίζοντας αύξηση κατά 32% σε σχέση με το 2019 που ήταν 233 εκατ.

Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να επιτευχθεί με εφικτούς μέσους ετήσιους ρυθμούς μεταβολής την περίοδο μεταξύ 2023 και 2030, της τάξης του 6,2% για τα έσοδα, 3,5% για τις επισκέψεις και 4% για τις διανυκτερεύσεις.

Στη μελέτη προσδιορίζονται 36 ενδεικτικοί προορισμοί / clusters προορισμών, που καλύπτουν το σύνολο της Επικράτειας, και καταρτίστηκαν αναλυτικά σχέδια δράσης. Να σημειωθεί ότι ο “προορισμός” δεν ταυτίζεται απαραίτητα με τη διοικητική διαίρεση της χώρας, αλλά κατά κύριο λόγο βασίζεται σε ενότητες τουριστικών προϊόντων και εμπειριών που καθορίζουν την ελκυστικότητα, τη δυναμική και την αποδοτικότητα του προορισμού.

Για κάθε προορισμό αξιολογήθηκε και ιεραρχήθηκε η ελκυστικότητα των τουριστικών προϊόντων που υπάρχουν ή μπορούν να αναπτυχθούν με στόχο τη δημιουργία σύνθετων, και όχι μονοθεματικών, προϊόντων και υπηρεσιών.

Ταυτόχρονα, προσδιορίστηκαν οι διεθνείς αγορές στις οποίες κάθε προορισμός μπορεί να απευθυνθεί και καθορίστηκαν οι αναγκαίες επενδύσεις, καθώς και οι υποστηρικτικές δράσεις, προκειμένου να επιτευχθεί η προτεινόμενη ανάπτυξη προϊόντων και αγορών.

Κεντρικό μήνυμα της μελέτης είναι ότι ο κάθε προορισμός έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει τη δική του μοναδική αλυσίδα αξίας και εμπειριών και τη δική του αναπτυξιακή διαδρομή, υπό τους όρους της επάρκειας και καταλληλότητας των δημοσίων υποδομών, της τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης ως προς τον σχεδιασμό, τη συντονισμένη και αποτελεσματική διακυβέρνηση και την ουσιαστική συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

 

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει κερδισμένη στον τουριστικό τομέα από την κρίση της πανδημίας. «Η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση ως προς τη διεθνή της εικόνα», ανέφερε χαρακτηριστικά. « Εκτιμώ ότι η επόμενη χρονιά θα είναι μία χρονιά μετάβασης με πολύ έντονους ρυθμούς τουριστικής κίνησης εφόσον όλα πάνε καλά με τον COVID-19».

«Είναι η αρχή δημόσιας διαβούλευσης για τον τουρισμό της νέας εποχής. Αισθάνομαι υπερηφάνεια και για το εύρος και την ποιότητα του σχεδίου, όσο και για το επίπεδο της αποδοχής, που υποδηλώνει εμπιστοσύνη προς τον Σύνδεσμο και τον τομέα του τουρισμού!», ανέφερε από την πλευρά του- εκτός των επίσημων δηλώσεων- στα κοινωνικά δίκτυα ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ