Ο Καναδικός Οίκος DBRS αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας στο BBB, θέτοντας σταθερό outlook.
Ο DBRSήταν από τους πρώτους που έδωσε στη χώρα το investment grade.
- O μόνος μεγάλος οίκος που διατηρεί τη χώρα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα είναι η Moody’s η οποία βάσει του προγραμματισμού θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή της για την ελληνική οικονομία την επόμενη Παρασκευή 14 Mαρτίου.
Η αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης αντανακλά την άποψη του DBRS ότι οι κίνδυνοι που έχει κληροδοτήσει η κρίση χρέους στις τράπεζες έχουν υποχωρήσει, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η χώρα συνεχίζει να υπεραποδίδει στους δημοσιονομικούς της στόχους.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει τα θεμελιώδη τους, είναι πιο ανθεκτικές και σε καλή θέση για να παράσχουν χρηματοδότηση στην οικονομία, ακόμη και μετά το τέλος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αυτό αντανακλά τη μείωση των κινδύνων για τις τράπεζες, με σημαντική υποχώρηση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, που πλησιάζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε συνδυασμό με την προσδοκία ότι τα στοιχεία αναβαλλόμενου φόρου στους ισολογισμούς τους θα μειωθούν ταχύτερα των αρχικών εκτιμήσεων.
Επιπλέον, με την υποστήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος, το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μείωσε τα μερίδιά του στις συστημικές τράπεζες χαλαρώνοντας τη σχέση μεταξύ κράτους και τραπεζικού τομέα.
Η DBRS σημειώνει επίσης ότι ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ πρέπει να έχει μειωθεί κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες από το 2023 σε περίπου 154% το 2024.
Τα δημοσιονομικά έσοδα συνεχίζουν να υπεραποδίδουν έναντι των δημοσιονομικών στόχων, με αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία αναμένεται να παραμείνουν αυξημένα στο μέλλον. Αυτό πιθανότατα θα διευκολύνει μια περαιτέρω σημαντική μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, ο οποίος προβλέπεται από την ελληνική κυβέρνηση να πέσει κάτω από το 140% έως το 2027.
Η σταθερή προοπτική αντανακλά την άποψη της DBRS ότι οι κίνδυνοι για την ελληνική αξιολόγηση είναι ισορροπημένοι.
Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας BBB στηρίζονται σε ένα αξιόπιστο πλαίσιο πολιτικής χάρη στην ένταξη στην ΕΕ και την ευρωζώνη και στην εφαρμογή παλαιότερων θεσμικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας.
Οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας φαίνεται να ενισχύονται σημαντικά από τη διακυβέρνηση, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τις μεταρρυθμίσεις, που στηρίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
Η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παραμένει σε καλό δρόμο, κάτι που, μαζί με υψηλότερες επενδύσεις που υποστηρίζονται από πόρους της ΕΕ, θα μπορούσε να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας, να τονώσει την παραγωγικότητα και να συμβάλει στη μείωση του επενδυτικού χάσματος με τους ομολόγους της στη ζώνη του ευρώ.