Το είδαμε και αυτό. Στην χρηματιστηριακή συνεδρίαση της Παρασκευής ενεργοποιήθηκε αρκετές φορές ο Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας. Είναι μια διαδικασία που τίθεται σε λειτουργία,  όταν παρατηρείται πολύ μεγάλη απόκλιση μεταξύ μίας εντολής πώλησης και μίας εντολής αγοράς ή όταν δίνεται απότομα μία εντολή (προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση) και δεν υπάρχει- επί της ουσίας- αντικρυστής/αντισυμβαλλόμενος σε κοντινές τιμές.
Το φαινόμενο, που μέχρι πρόσφατα παρατηρούνται σε μεμονωμένες περιπτώσεις, που μπορεί και να πέρναγαν εβδομάδες για να δοθεί ΑΜΕΜ τις τελευταίες συνεδριάσεις γίνεται όλο και συχνότερο. Ο λόγος είναι απλός: Η “ρηχότητα” της χρηματιστηριακής αγοράς, η απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος, η καθίζηση των συναλλαγών, ο ελάχιστος τζίρος που καθημερινά σημειώνεται για πλειάδα μετοχών, ο περιορισμένος αριθμός αυτών που ασχολούνται- πλέον- με την μαρκέτα.
Ενα χρηματιστήριο…zombie, που γεννά συμπτώματα όπως αυτό των πολλαπλών ΑΜΕΜ, που για παράδειγμα την Παρασκευή εφαρμόσθηκε όχι μόνο σε μετοχές της μεσαίας και χαμηλότερης κατηγορίας (Τζιρακιάν, FG Europe, Unibios, Εβροφάρμα, ΓΕΒΚΑ, Q&R κ.α. ) αλλά ακόμη και στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και συγκεκριμένα στην περίπτωση της Alpha Bank.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here