Γράφει η «ξενοδόχος».  

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τις τελευταίες ώρες, αφότου ανακοινώθηκαν τα μέτρα στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων από το κυβερνητικό επιτελείο, μετά το «κανόνι» της Thomas Cook, αναφορικά με το αν θα έπρεπε ή όχι να αυτά να δοθούν και σε ποιο βαθμό.

Το σίγουρο είναι ότι ο κλάδος με πολλαπλασιαστή έως 2,65 φθάνει να συνεισφέρει, άμεσα και έμμεσα άνω του 30% ή αλλιώς 57 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, ενώ άμεσα μόνο συμβάλλει στη δημιουργία του 11,7% του ΑΕΠ της χώρας με 21,6 δισ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία από το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και την επεξεργασία του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, από τα νούμερα της Τράπεζας της Ελλάδος, του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο το πακέτο μέτρων για εργαζομένους και επιχειρήσεις κι εκεί ξεκίνησε η κριτική «για το πώς και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να βοηθάει το κράτος τους ιδιώτες όταν βαράει κανόνι ένας μεγαλος προμηθευτής- πελάτης».

Μία απάντηση έρχονται να δώσουν ο πρώην και ο νύν πρόεδρος του ΣΕΤΕ: «Στο εύλογο αυτό ερώτημα, καλό είναι να θυμόμαστε: Ανακοινώθηκαν διευκολύνσεις- όχι επιδοτήσεις- που έχουν ασήμαντο κόστος για το Δημόσιο που εισπράττει, λόγω υψηλότερου ΦΠΑ (13% -24%) σε σχέση π.χ. με την Ισπανία (10% φόρος) πάνω από 700 εκατ. ευρώ επιπλέον  κατ’ έτος προσφέροντας πολύ χειρότερες υποδομές και υπηρεσίες», αναφέρει ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sani/ IKOS κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Ρέτσος επισημαίνει ότι η Thomas Cook ήταν η μεγάλη προειδοποίηση για τον ελληνικό τουρισμό, για τον οποίο αποτελούν πλέον μονόδρομο ένα νέο στρατηγικό σχέδιο και η ωρίμανση των προορισμών, του προϊόντος και των επαγγελματιών. Διαβάζω σχόλια και απόψεις αναφορικά με τη χρεωκοπία της Thomas Cook και το πόσο αυτή θα επηρεάσει το «στρεβλό» μοντέλο ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, καθιστώντας τα όποια μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων ασπιρίνες προς καρκινοπαθείς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος.

  • «Θα ήθελα απλά να διευκρινίσω, ότι σε κάθε κρίση, πρώτη δουλειά του ιδιωτικού τομέα είναι να πιέσει την Πολιτεία για την micro διαχείρισή της, αφού αν δεν αμβλυνθούν οι αρχικές επιπτώσεις αυξάνεται το συστημικό ρίσκο. Το macro έπεται. Και γι’ αυτό θέλω να σχολιάσω τα εξής: γιατί πιστεύετε ότι εδώ και δύο χρόνια μιλάμε για ένα νέο στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό μας και για την ανάγκη ουσιαστικής ωρίμανσης; Γιατί βλέπουμε ότι ο τρόπος που αναπτυχθήκαμε έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Το internet, οι disruptors της αγοράς, το digital marketing, αλλάζουν συνήθειες και τάσεις. Ο καταναλωτής ψάχνει πλέον διαφορετικά και το δικό μας μαζικό τουριστικό προιόν, non branded και commoditized συνήθως, που βασίζεται στην ισχύ των διαμεσολαβητών tour operators, είναι πλέον έωλο. Η Thomas Cook είναι απλά η αρχή. Πρέπει να επανασχεδιάσουμε τα πάντα και να είμαστε τολμηροί απέναντι στις αλλαγές. Η Πολιτεία πρέπει να εμπιστευθεί τον ιδιωτικό τομέα και να ρισκάρει, στο όριο των δημοσιονομικών δεσμεύσεων. Αλλιώς ο κίνδυνος επανάληψης του παθήματος των δεινοσαύρων ελλοχεύει».

Όσον αφορά τώρα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούν, συγκεκριμένα για τους εργαζομένους:

  • Μείωση του αριθμού των αναγκαίων ενσήμων για καταβολή επιδόματος ανεργίας από 100 σε 80. Ακόμη, θα υπάρξει επέκταση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας κατά ένα μήνα. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για εργαζόμενους που απολύονται πρόωρα από επιχειρήσεις συνεργαζόμενες με την Thomas Cook.
  • Ο ΟΑΕΔ θα εκπονήσει και θα ενεργοποιήσει ειδικό πρόγραμμα στήριξης θέσεων εργασίας ώστε οι πληγείσες επιχειρήσεις να μην απολύσουν εργαζομένους.

Για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων:

  • Αναστέλλεται για 6 μήνες η προθεσμία καταβολής του ΦΠΑ σε αναλογία ίση με το ποσοστό του τζίρου που είχε κάθε επιχείρηση με την πτωχευμένη εταιρία. Η αναστολή ισχύει για επιχειρήσεις που ποσοστό άνω του 25% του τζίρου τους προερχόταν από πελάτες της Thomas Cook. Η διαδικασία τεκμηρίωσης του δικαιώματος αναστολής θα διεκπεραιωθεί στη ΔΟΥ της έδρας των πληγεισών επιχειρήσεων.
  • Επίσης, η Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης, (πρώην ΕΤΕΑΝ) επεξεργάζεται σχέδιο υποστήριξης των εταιρειών που επλήγησαν από τη διακοπή εργασιών της Thomas Cook.Πιο συγκεκριμένα, για επιχειρήσεις που έχουν δανειοδοτηθεί μέσω του ταμείου ΤΕΠΙΧ, αναζητούνται ήδη και με τις συνεργαζόμενες τράπεζες τρόποι αναθεώρησης των όρων των χορηγήσεων. Επίσης, μελετάται η παροχή άτοκων δανείων και με την απαραίτητη περίοδο χάριτος, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι ταμειακές ροές των εταιρειών που τεκμηριώνεται ότι άμεσα επιβαρύνθηκαν από την πτώχευση της Thomas Cook.Για την διευκόλυνση των επενδύσεων, αποφασίστηκε η προτεραιοποίηση των ελέγχων των επενδύσεων που έχουν υποβάλλει αυτές οι επιχειρήσεις στον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές εκταμιεύσεις.

Για τη φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, εξετάζεται απλοποίηση της διαδικασίας έκπτωσης επισφαλών απαιτήσεων για τα τιμολόγια από ThomasCook, σε συνδυασμό με παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήματος μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ