Στην πιλοτική παραγωγή ενός κεκαθαρμένου απενεργοποιημένου υποψήφιου εμβολίου για τον SARS-CoV-2 εστιάζει μελέτη από την Κίνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science. Ενδιαφέροντα στοιχεία προέκυψαν από τον εμβολιασμό πιθήκων που εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα με τα ανθρώπινα και κατόπιν αυτών κλινικές μελέτες αναμένονται να αρχίσουν άμεσα.

Σημειώνεται ότι 9 διαφορετικές κλινικές μελέτες που αφορούν σε εμβόλια έναντι του COVID-19 έχουν αρχίσει, αλλά  βρίσκονται στην αρχική φάση όπου εξετάζεται η ασφάλεια σε υγιείς εθελοντές, σύμφωνα με το clinicaltrials.gov.

Η μελέτη στη Κίνα

Στην εν λόγω μελέτη ερευνητές απομονώσαν στελέχη του ιού SARS-CoV-2 από δείγματα βρογχοκυψελιδικού εκπλύματος  11 νοσηλευόμενων ασθενών (συμπεριλαμβανομένων 5 ασθενών σε μονάδα εντατικής θεραπείας), μεταξύ των οποίων 5 από την Κίνα, 3 από την Ιταλία, 1 από την Ελβετία, 1 από το Ηνωμένο Βασίλειο και 1 από την Ισπανία. Αυτοί οι ασθενείς μολύνθηκαν με τον SARS-CoV-2 κατά την πιο πρόσφατη  φάση της πανδημίας.

Τα 11 δείγματα περιείχαν διαφορετικά στελέχη SARS-CoV-2, όπως εξηγούν ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος, συνοψίζοντας τα νεότερα δεδομένα και δημοσίευση του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού “Science” σχετικά με την ανάπτυξη εμβολίων για τον SARS-CoV-2.

Οι ίδιοι διευκρινίζουν ότι «τα εμβόλια με κεκαθαρμενο αδρανοποιημένο ιό έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την ανάπτυξη εμβολίων και είναι γενικά ασφαλή και αποτελεσματικά για την πρόληψη ασθενειών όπως η γρίπη και η πολιομυελίτιδα».

Εμβόλια σε ζώα

Οι ερευνητές «καλλιέργησαν» τον ιό  κύτταρων, για να συλλέξουν μεγάλες ποσότητες  και στην συνέχεια τον απενεργοποίησαν και τον καθάρισαν. Σε ανάλυση με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο διαπιστώθηκαν ανέπαφα σωματίδια του ιού,  ωοειδούς σχήματος,  με διαμέτρους 90-150 nm, τα οποία περιστοιχίζονται με ακίδες τύπου στεφάνης, η τυπική δηλαδή εικόνα του κοροναϊού.

Στην συνέχεια εμβολίασαν αρχικά ποντικούς, στους οποίους εντοπίστηκε η παραγωγή αντισωμάτων έναντι των πρωτεϊνών του ιού, ειδικά της πρωτεΐνης-ακίδας με την οποία ο ιός συνδέεται  στα κύτταρα για να εισβάλλει.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση εμβολιασμού πιθήκων (μακάκων), οι οποίοι όταν μολυνθούν από το SARS-CoV-2 εμφανίζουν κλινικό σύνδρομο σχεδόν όμοιο με αυτό που εμφανίζεται σε ανθρώπους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές  οι πίθηκοι που δεν έλαβαν το εμβόλιο εμφάνισαν αφενός  μεγάλο φορτίο του ιού, ο οποίος πολλαπλασιαζόταν στο αναπνευστικό τους  και αφετέρου βαρύ κλινικό σύνδρομο με σοβαρή διάμεση πνευμονία. Στον αντίποδα οι εμβολιασμένοι πίθηκοι εμφάνισαν είτε ήπια συμπτώματα (όσοι έλαβαν την μικρή δόση) είτε καθόλου συμπτώματα (στην μεγαλύτερη δόση), ενώ κατάφεραν να καθαρίσουν τον ιό από τους πνεύμονες.

Οι κλινικές μελέτες του συγκεκριμένου εμβολίου αναμένεται να αρχίσουν άμεσα.

Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here