Μπορεί η πανδημική κρίση να “σαρώνει” επί μήνες την παγκόσμια αγορά με απρόβλεπτες επιπτώσεις, στην περίπτωση όμως μιας καινοτόμου εταιρείας από τη Θεσσαλονίκη λειτούργησε εντελώς αντίστροφα.

Eπανέφερε δυναμικά στο προσκήνιο ένα προϊόν, που είχε μείνει στο συρτάρι από την εποχή των capital controls, το οποίο τώρα, λόγω της Covid-19, έχει προσελκύσει -μεταξύ άλλων- το ενδιαφέρον της “Google” (για τα γραφεία της στην Καλιφόρνια), του δήμου του Λος Άντζελες, της Αστυνομίας του Ντουμπάι και της διαχειρίστριας του Μετρό της Καλκούτας στην Ινδία.

Στις συνθήκες που διαμορφώνει ο νέος κορονοϊός, η φυσική επαφή κατ’ ανάγκη μειώνεται, οπότε το σύστημα φωνητικού ελέγχου ανελκυστήρα “talk2lift“, το πρώτο αντίστοιχο παγκοσμίως, που δημιούργησε η βορειοελλαδική εταιρεία “Entranet”, κινητοποιεί ζήτηση: κι αυτό διότι ο χρήστης του ανελκυστήρα δεν χρειάζεται να αγγίξει κάποια επιφάνεια. Αρκεί να αναφέρει το όνομα του ενοίκου ή το πού θέλει να πάει (π.χ, Πρωτόκολλο) ή απλά τον όροφο, για να μεταφερθεί εκεί. Το σύστημα “μιλάει” 20 γλώσσες.

Η “Entranet” έχει ήδη αποκτήσει τρεις αντιπροσώπους στις ΗΠΑ και μόνο μέσα στον Αύγουστο έχει πουλήσει περίπου 100 συσκευές “talk2lift” σε εταιρείες εμπορίας ανελκυστήρων σε διάφορες αγορές, μεταξύ άλλων σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επιχειρηματίας Λευτέρης Παπαγεωργίου, εκ των συνιδρυτών της “Εntranet” χαρακτηρίζει την πορεία του “talk2lift” ως μια ιστορία επιμονής κι εκπλήξεων, αφού ο δρόμος του δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα και η συγκυρία έπαιξε τον ρόλο της επανειλημμένως, αρνητικά ή θετικά.

“Όταν η Entranet παρουσίασε το “talk2lift” στα τέλη του 2013, η υποδοχή από την αγορά ήταν μέτρια έως ψυχρή. Ενώ τα σχόλια ήταν θετικά, ελάχιστες εταιρείες το έβαλαν στους καταλόγους τους.

Παρότι το “talk2lift”, το οποίο εγκαθίσταται σε οποιοδήποτε ασανσέρ “με πολύ λογικό κόστος” σύμφωνα με τον Λευτέρη Παπαγεωργίου, είναι το προϊόν στο οποίο τώρα πέφτουν τα φώτα λόγω πανδημίας, η ναυαρχίδα των προϊόντων της εταιρείας είναι το έξυπνο σπίτι, το κτήριο του μέλλοντος, για το οποίο -όπως επισημαίνει- υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές κι αναμένονται εξελίξεις στους επόμενους τρεισήμισι μήνες. Παράλληλα, τον περασμένο Νοέμβριο, η εταιρεία πήρε το “πράσινο φως” από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για την είσοδό της στην παράλληλη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, την OTCQB, η οποία -κατά το ίδιο- αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2021.

Το 2014, η Entranet αναδείχτηκε εθνική πρωταθλήτρια καινοτομίας (European Business Awards) και αργότερα έλαβε σφραγίδα αριστείας από την Κομισιόν για την έρευνά της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here