Τα υψηλά επιτόκια και το συνταξιοδοτικό σύστημα, έχουν εμποδίσει την ανάπτυξη του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης στη χώρα μας, όμως τα τελευταία χρόνια η τάση για επενδύσεις έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική, η οποία έχει φθάσει και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με όσα είπε στο 3ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης ο κ. Πρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της ERB Asset Management ΑΕΔΑΚ, Αντιπρόεδρος της ΕΘΕ κ. Θεοφάνης Μυλωνάς, «τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, η γενικότερη τάση για επενδύσεις έχει αποκτήσει πάρα πολύ μεγάλη δυναμική. Είναι ενδεικτικό ότι η Price Waterhouse Coopers αναμένει ότι τα συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση θα διπλασιαστούν σχεδόν έως το 2025. Από τα περίπου 85 τρισ. δολάρια το 2016, θα φθάσουν περίπου στα 150 τρισ. δολάρια. Το νούμερο αυτό για το 2020 ήταν κοντά στα 110 τρισ. δολάρια. Την ίδια χρονιά, το 2020, η συνολική περιουσία συνταξιοδοτικών σχημάτων ανήλθε κοντά στα 56 τρισ.
Στην Ελλάδα τώρα η συνολική περιουσία Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, υπολογίζεται περί τα 2 δις συμπεριλαμβάνοντας και τα 4 ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης».
Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, η μεγάλη αυξητική τάση για τις επενδύσεις που είδαμε στο εξωτερικό άρχισε να λαμβάνει χώρα και στην Ελλάδα έντονα κυρίως τα τελευταία 1-2 χρόνια. «Διαπιστώσαμε μια πολύ σημαντική αύξηση στα επενδυτικά προϊόντα και υπηρεσίες. Μόνο για το 2021, είδαμε εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια περίπου 4 δισ. εκ των οποίων τα 2,5 αφορούν Αμοιβαία Κεφάλαια ελληνικών Εταιρειών Διαχείρισης.
Στην δική μας εταιρεία και μόνο, στην Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, είδαμε μια αύξηση στα κεφάλαια υπό διαχείριση και συμβουλή πάνω από 1,1 δις. ευρώ. Και το σημαντικό εδώ είναι ότι προήλθε κυρίως από τις συμμετοχές και επενδύσεις πολλών μικρών ποσών, κυρίως μέσω της λιανικής τραπεζικής. Και ένα επίσης σημαντικό ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι ότι διαπιστώσαμε ότι οι επενδύσεις αυτές δημιούργησαν χαρτοφυλάκια τα οποία θα έχουν μεσο-μακροπρόθεσμους στόχους».
Αυτός που είναι άλλωστε και ο στόχος της διαχείρισης σε όλα τα σωστά δομημένα χαρτοφυλάκια και που είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για τη διαχείριση των Ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης.
Ο κ. Μυλωνάς είπε, ότι τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι το ιδανικό όχημα για να εφαρμοστούν οι αρχές των επενδύσεων:
*Διαχείριση των επενδύσεων ανάλογα με το προφίλ και τους στόχους, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα
*Διασπορά των ίδιων των επενδύσεων μέσα στο χαρτοφυλάκιο με βοηθό τη διασπορά του χρονισμού των ποσών προς επένδυση.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι μακροχρόνιες στρατηγικές Lifecycle αποτελούν σχεδόν μελλοντική υποχρεωτική επιλογή για ταμεία συνταξιοδοτικού τύπου. Κάτι το οποίο άλλωστε συμβαίνει κατά κόρον στο εξωτερικό».
Καταλήγοντας ο κ. Μυλωνάς είπε ότι ο μακροπρόθεσμος επενδυτικός ορίζοντας είναι πολύ σημαντικός. Για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης όμως δεν είναι αρκετό να υπάρχει μακροπρόθεσμος ορίζοντας μόνο στην επενδυτική στρατηγική αλλά και σε όλο το πλαίσιο λειτουργίας τους. Τόσο στο νομοθετικό πλαίσιο που τα διέπει, όσο και στο φορολογικό καθεστώς που πρέπει να δίνει τα κίνητρα για μαζική συμμετοχή και σταθερή υποστήριξη του θεσμού. Ήδη ακούσαμε πολλά και μάλλον θα ακούσουμε περισσότερα στο άμεσο μέλλον.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, είμαι πεπεισμένος ότι οι προϋποθέσεις υπάρχουν, οι Έλληνες διαχειριστές είναι από τους καλύτερους σε παγκόσμιο επίπεδο, η τεχνογνωσία υπάρχει και οι δυνατότητες είναι πάρα πολλές. Πρέπει αντίστοιχα να ενισχύσουμε το πλαίσιο της διαχείρισης προκειμένου να μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες αυτές.