Ο κ. Νικόλαος Δ. Φιλίππας, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων,  Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού παρέθεσε ομιλία-παρουσίαση με θέμα «Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός και Αλφαβητισμός Κινδύνου – Η ανθεκτικότητα των πολιτών στον καιρό της πανδημίας», στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης. 

Ο κ. Φίλιππας συνεχάρη τους υπευθύνους του συνεδρίου και τόνισε ότι το Ινστιτούτο έχει λάβει από την πρώτη στιγμή ενεργό ρόλο σε αυτό, καθώς διεξάγεται υπό την αιγίδα του. “Το σημερινό θέμα είναι ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητα των πολιτών σε περιόδους κρίσης” είπε ο Καθηγητής. 

Ο κ. Φιλίππας αναφέρθηκε στην μελέτη της Αllianz για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό που διεξήχθη σε 7.000 άτομα – 1.000 συμμετέχοντες από 7 χώρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός αλλά και ο αλφαβητισμός κινδύνου “είναι μια δεξιότητα σημαντική για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, οι οποίες είναι μεγάλες, όπως για παράδειγμα το παγκόσμιο χρέος που αγγίζει τα 300 τρις. Δεδομένου αυτού, τα κράτη είναι πολύ ευάλωτα”.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή ο κ. Φίλιππας είπε πως από το 2007-08 βιώνουμε συνεχείς κρίσεις. “Η Ελλάδα είχε συνεχή κρίση έως το 2019, το 2019 υπάρχει μια αλλαγή όμως ήρθε το θέμα του κορωνοιού το οποίο επηρέασε το ΑΕΠ και τις επενδύσεις”. Τα επιτόκια των καταθέσεων, στο κλίμα αυτό, τόνισε ο κ. Φίλιππας, είναι πολύ χαμηλά.  “Τα νοικοκυριά χάνουν τις δουλειές τους, τα πράγματα θα γίνουν και πιο δύσκολα. Σε αυτό έρχονται να προστεθούν και τα δημοσιονομικά προβλήματα, ενώ ένα βασικό ζήτημα είναι και αυτό της μακροζωίας”.

“Τα συνταξιοδοτικά προγράμματα έχουν σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη ως μέσο όρο ζωής τα 74 έτη. Ήδη όμως έχει φθάσει πλέον τα 84 έτη. Συνεπώς υπάρχει κρυφό έλλειμμα πολλών τρις δολαρίων για τις ΗΠΑ. Έτσι ερχόμαστε αντιμέτωποι με έναν συνδυσμό πολλαπλών κρίσεων, με το ζήτημα της μακροβιότητας και από την άλλη την αυξηση εξόδων όπως για παράδειγμα οι δαπάνες υγείας”.

“Ο χρηματοοικονομικός αλφαβατισμός μπορεί να δώσει λύσεις” εκτίμησε και πρόσθεσε πως “ο αλφαβητισμός του κινδύνου είναι πολύ σημαντικός για τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι επιχειρηματίες, οι πολιτικοί και οι ίδιοι οι πολίτες, προκειμένου να μπορούν να κατανοούν την πιθανότητα έλευσης κάποιων αρνητικών γεγονότων”. 

 

Ως σημαντικό ζήτημα έθεσε ο κ. Φιλίππας την ανθεκτικότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις “το πόσο αντιδρούν σωστά σε ένα οικονομικό σοκ ή όχι – ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός μπορεί να τους βοηθήσει σε αυτό”.

Επανερχόμενος στην έκθεση της Allianz o καθηγητής παρέθεσε ως στοιχείο το γεγονός ότι το 55 % των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η πανδημία ήταν το σημαντικότερο αρνητικό γεγονός στη διάρκεια της ζωής τους.

“Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία εμφάνισε το μεγαλύτερο ποσοστό ανθεκτικότητας,με τις υπόλοιπες χώρες να κυμαίνονται στο 30%. Ιδιαίτερα για τους millenials και τις γυναίκες τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά αρνητικά. Το 37% των millenials για παράδειγμα παρουσίασε μειωμένο εισόδημα λόγω πανδημίας”.

Στις 6 ερωτήσεις που έθεσε η Allianz επί του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και του αλφαβητισμού κινδύνου, παρατηρήθηκε ένα σημαντικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα, ενώ διαπιστώθηκε ότι όλα τα ποσοστά ήταν “καταστροφικά” καθώς οι “χρηματοοικονομικά εγγράμματοι ήταν μόλις σε ποσοστό 22% ενα νούμερο πολύ χαμηλό” ενώ στις ερωτήσεις που αφορούσαν τον αλφαβητισμό κινδύνου απάντησε σωστά μόλις το 22,8%.

Καταλήγοντας, ο κ. Φιλίππας έδωσε έμφαση στην ανάγκη να προαχθεί η έννοια του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, ένα θέμα το οποίο έχουν θέσει ως προτεραιότητα οργανισμοί όπως οι τράπεζες, τα χρηματιστήρια και πιο πρόσφατα οι κεφαλαιαγορές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ