Είναι αθώος και θύμα της νεανικής του γνωριμίας με τον Γιώργο Νίκα;

Ή μήπως προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το όνομα και τις γνωριμίες του πατέρα του Θανάση Λαβίδα ώστε να αποφύγει την τιμωρία;

Την απάντηση καλείται να δώσει η Αμερικανική Δικαιοσύνη.

Την ερχόμενη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020, στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Μανχάταν της Νέας Υόρκης, ξεκινούν οι διαδικασίες για την πολύκροτη υπόθεση χρηματιστηριακής απάτης, από διεθνή σπείρα εκμετάλλευσης εμπιστευτικών εταιρικών πληροφοριών (inside information) με σκοπό το παράνομο χρηματιστηριακό κέρδος.

Ο Τηλέμαχος Λαβίδας, γιός του φαρμακοβιομήχανου Θανάση Λαβίδα, κατηγορείται ότι έδωσε προνομιακές πληροφορίες για την φαρμακευτική εταιρία Ariad στον επιχειρηματία Γιώργο Νίκα (γιος του μακαρίτη Παναγιώτη Νίκα, ιδρυτή της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας «ΝIKAS») ο οποίος συνεργάστηκε με τον Γαλλοελβετό χρηματιστή Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί και άλλους για να αποκομίσουν παράνομα χρηματιστηριακά κέρδη πολλών εκατομμυρίων.

  • Η έρευνα του FBI και της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η σπείρα που εκμεταλλεύονταν προνομιακού χαρακτήρα εταιρικές πληροφορίες, λειτουργούσε για πολλά χρόνια αλλά -προς το παρόν- αποδείξεις φέρεται να υπάρχουν μόνο για την υπόθεση Ariad που εμπλέκει τον Τηλέμαχο Λαβίδα.

Ο Τηλέμαχος Λαβίδας συνελήφθη στις 22 Οκτωβρίου 2019, κρατείται χωρίς εγγύηση σε φυλακές ασφαλείας και επιμένει για την αθωότητα του.

Ο δικηγόρος του Τζόναθαν Στρίτερ (Jonathan R. Streeter) λίγο πριν την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας έστειλε ηλεκτρονική επιστολή με τα στοιχεία που κατά την άποψή του αποδεικνύουν την αθωότητα του πελάτη του.

Ο Streeter υπογραμμίζει ότι ήδη -προτού αρχίσει καν η δίκη- ο Εισαγγελέας μείωσε τις κατηγορίες που βαρύνουν τον Λαβίδα,  από 9 σε 7. Επισημαίνει  ότι ο ένας και μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας είναι ο Γαλλοελβετός χρηματιστής Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί  ο οποίος επί της ουσίας είναι αναξιόπιστος αφού είναι άμεσα εμπλεκόμενος και κατηγορούμενος που προσπαθεί να μειώσει την ποινή του “παρέχοντας πληροφορίες”.

  • Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Νίκας, προς το παρόν διαφεύγει της σύλληψης και είναι πολλοί οι παράγοντες της Wall Street που πιστεύουν ότι η δίκη του Τηλέμαχου Λαβίδα, επισπεύδεται για να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης που θα αποκαλύψει στοιχεία για τη σύλληψη του Νίκα.

Statement of US Legal Advisor to Telemaque Lavidas (1)

Ο δικηγόρος του Τηλέμαχου Λαβίδα Jonathan R. Streeter αναφέρει τα εξής στην επιστολή που έστειλε στα Μέσα Ενημέρωσης :

  • «Με αφορμή την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας δηλώνει αθώος έναντι όλων των κατηγοριών που έχουν απαγγελθεί από τις Αμερικανικές εισαγγελικές αρχές. Ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας επέμεινε σε αυτή του τη θέση καθ’ όλη τη διάρκεια της προδικαστικής περιόδου και είναι βέβαιος ότι θα κριθεί αθώος από τους ένορκους του δικαστηρίου.
  • Οι πληροφορίες που αναπαράγονται από τον Τύπο και παρουσιάζουν τον κ. Τηλέμαχο Λαβίδα ως μέλος μιας διεθνούς ομάδας εκμετάλλευσης εμπιστευτικών εταιρικών πληροφοριών (inside information scheme) είναι ψευδείς και παραπλανητικές. Όπως έχουν δηλώσει δημοσίως και οι Αμερικανοί εισαγγελείς, ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας ουδέποτε υπήρξε μέλος της εν λόγω ομάδας όπως αυτή περιγράφεται στις ξεχωριστές διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον άλλων ατόμων.
  • Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει σχετίζονται μόνο με πιθανολογούμενη διαβίβαση εμπιστευτικών πληροφοριών για μία και μόνο αμερικανική εταιρεία προς ένα και μόνο άτομο. Οι εισαγγελικές αρχές δεν συνδέουν τον κ. Τηλέμαχο Λαβίδα με κανένα άλλο άτομο ή περιστατικό.
  • Ήδη οι εννέα (9) κατηγορίες που αρχικά αντιμετώπιζε ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας έχουν μειωθεί σε επτά (7) από τις εισαγγελικές αρχές.
  • Ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας είναι βέβαιος ότι και οι εναπομένουσες κατηγορίες εναντίον του είναι αβάσιμες καθώς στηρίζονται αποκλειστικά σε αδύναμες ενδείξεις συγκυριακού χαρακτήρα (circumstantial evidence) και στη κατάθεση ενός μάρτυρα χωρίς άμεση γνώση (hearsay testimony).
  • Η αξιοπιστία και τα κίνητρα του εν λόγω μάρτυρα είναι αμφισβητήσιμα, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν εκ των «εγκεφάλων» της σπείρας που έχει ήδη αποδεχθεί την ενοχή του και συνεργάζεται με τις Αμερικανικές εισαγγελικές αρχές με αντάλλαγμα την ελάφρυνση της ποινής του.

Ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας είναι βέβαιος ότι θα δικαιωθεί από την Αμερικανική δικαιοσύνη βάζοντας οριστικό τέλος σε αυτή την δοκιμασία για τον ίδιο και την οικογένεια του».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here