Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια του Ευρώ, σε υψηλά επίπεδα θα εξαρτηθεί από την οικονομική ανάπτυξη και τις προοπτικές του 2025, δήλωσε ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στο εξειδικευμένο στα νομισματικά ενημερωτικό δίκτυο MNI.

  • «Η απάντηση στο ερώτημα για τα επιτόκια «πόσο διαρκεί;» βρίσκεται στο επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα το 2025, όταν ο πληθωρισμός προβλέπεται να αποκλιμακωθεί γύρω στο 2%», είπε ο Θοδωρής Πελαγίδης.
  • «Για να απαντήσει κανείς πρέπει να προβλέψει εάν η στασιμότητα και η αδύναμη ανάπτυξη θα επιμείνουν ή αν θα έχουμε πλήρη και ισχυρή ανάκαμψη»

Επισήμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δηλώνει ότι το επιτόκιο καταθέσεων 4% θα «διατηρηθεί για αρκετά μεγάλη διάρκεια» ώστε να έχει «ουσιαστική συμβολή» στην επίτευξη του στόχου της για πληθωρισμό 2%.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας αρνήθηκε να αποκλείσει περαιτέρω αυξήσεις.

Οι προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης είναι εξαιρετικά αβέβαιες, σημείωσε ο Πελαγίδης.

  • «Νομίζω ότι ήταν ξεκάθαρα μια εύκολη συνάντηση. Η βασική φράση της Προέδρου Λαγκάρντ ότι «μερικές φορές η αδράνεια είναι δράση» θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τις αγορές για τους επόμενους μήνες».

«Η προσέγγιση ήταν πολύ ισορροπημένη, ούτε περιστασιακή ούτε επιθετική, μια εφαρμογή του Αριστοτελικός «χρυσός μέσος» και «χρυσός κανόνας» κάτω από τη γαλήνη του αθηναϊκού ουρανού. Είδα τον ρεαλισμό και τον πραγματισμό από τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου, και αυτά είναι καλά νέα».

Ο Πελαγίδης επεσήμανε επίσης τη συνεχιζόμενη αποφασιστικότητα του Συμβουλίου να επαναφέρει τις αυξήσεις των τιμών στον στόχο του 2% “έγκαιρα”.

  • «Αυτή είναι η φράση-κλειδί, που σημαίνει ότι δεν είναι γεράκι, δεν βιάζονται, θα περιμένουν».

Τα πιστωτικά πρότυπα έγιναν πιο αυστηρά από ό,τι ανέμεναν οι τράπεζες το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα για τον Τραπεζικό Δανεισμό της ευρωζώνης, καθώς η ζήτηση δανείων τόσο από τα νοικοκυριά όσο και από τις επιχειρήσεις μειώθηκε.

«Νομίζω ότι η συρρίκνωση του τραπεζικού δανεισμού γίνεται το ισχυρότερο κανάλι μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στην προσπάθειά της να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2% μεσοπρόθεσμα», είπε ο Πελαγίδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ