Γράφει η «ξενοδόχος»
Στρατηγική στήριξης προγραμματίζει η Ελλάδα σε ενδιαφερόμενες αεροπορικές εταιρείες κατά το 2021, ως μέρος της εθνικής στρατηγικής για την ανάκαμψη του τουρισμού. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, σε συναντήσεις που είχε με ανώτατα στελέχη των «Emirates», «Hainan Airlines», «Wizzair», «KLM», «Austrian Airlines» κ.ά., στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης «Routes Reconnected 2020» που πραγματοποιήθηκε φέτος διαδικτυακά.
Από την πλευρά τους οι επικεφαλής των αεροπορικών εταιρειών έκαναν λόγο για ισχυρή τάση στα ταξίδια που καταγράφεται ήδη ανάμεσα στους πολίτες, λέγοντας ότι
- «πρέπει άμεσα να τεθούν σε εφαρμογή ενιαίοι ταξιδιωτικοί κανόνες, απλοί και ξεκάθαροι, ώστε να ξεκινήσει η ανάκαμψη του παγκόσμιου τουρισμού».
Σε αυτό το περιβάλλον, οι μεσογειακές χώρες και ιδιαίτερα η Ελλάδα παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση σύμφωνα με τα στοιχεία ταξιδιωτικών αναζητήσεων και την πρόθεση ταξιδιού που έχουν στα χέρια τους οι αεροπορικές εταιρείες.
Οι εκατέρωθεν δηλώσεις έρχονται σε μία περίοδο όπου η κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια έχει κυριολεκτικά καταρρεύσει:
Ενδεικτικά είναι τα νούμερα από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το Ελ. Βενιζέλος, όπου το Νοέμβριο καταγράφηκε πτώση 84% στην επιβατική κίνηση, με μόλις 263 χιλιάδες επιβάτες περίπου, έναντι του 1,67 εκατ. επιβατών που είχαν καταγραφεί το Νοέμβριο του 2019.
- Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στο επίπεδο των 7,8 εκατ. επιβατών, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 67,2% σε σχέση τα σχεδόν 24 εκατ. επιβατών την αντίστοιχη περίοδο του 2019, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας κατά την περίοδο Μαρτίου-Νοεμβρίου.
Η διεθνής κίνηση μειώθηκε κατά 70,5%, με μόλις 4,9 εκατ. επιβάτες στο ενδεκάμηνο (από 16,65 εκατ. το ενδεκάμηνο του 2019) ενώ οι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν πτώση της τάξης του 59,9% φθάνοντας τα 2,9 εκατ. επιβάτες (από 7,28 εκατ. το εντεκάμηνο του 2019).