Η διαχρονική στήριξη του τουριστικού κλάδου είναι στρατηγική επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς η οποία μόνον τα τρία τελευταία χρόνια, έχει εκταμιεύσει ποσά άνω των 1,3 δισ. ευρώ, χρηματοδοτώντας τις τουριστικές επιχειρήσεις. Η Τράπεζα πρωταγωνιστεί στη χρηματοδότηση επενδύσεων των τουριστικών επιχειρήσεων, αναγνωρίζοντας τις ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές τους και τη σημαντική προστιθέμενη αξία που προσφέρουν στην οικονομία αλλά και στις τοπικές κοινωνίες, είπε ο Θάνος Βλαχόπουλος, Επικεφαλής Εταιρικής Τραπεζικής και Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς, μιλώντας στο Delphi Economic Forum.

Σύμφωνα με τον κ. Βλαχόπουλο, η Τράπεζα Πειραιώς είναι βασικός συνεργάτης των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων στην προσπάθειά τους να αναβαθμίσουν ποιοτικά το τουριστικό προϊόν της χώρας και να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητά του, απαντώντας σε μεγάλες προκλήσεις, όπως η βελτίωση των υποδομών και η εύρεση άρτια εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων, ο κ. Βλαχόπουλος ανέφερε ότι λαμβάνονται υπόψη και συνεκτιμώνται πολλοί επιμέρους παράγοντες, πέρα από τα οικονομικά μεγέθη, όπως, το ποιός είναι ο operator και ο επενδυτής, και πρόσθεσε ότι η βιωσιμότητα και τα κριτήρια ESG παίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αξιολόγησης ενός επενδυτικού πλάνου.

Παράλληλα, τόνισε  το σημαντικό ρόλο των ελληνικών τραπεζών, στη παρούσα συγκυρία, δεδομένου του μεγάλου αριθμού διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Αναπτυξιακός Νόμος, ΕΣΠΑ, κ.λπ.). Ειδικότερα, για το Ταμείο Ανάκαμψης υπενθύμισε ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει προχωρήσει στην άντληση και της τέταρτης δόσης κεφαλαίων από το ελληνικό δημόσιο, έχοντας πλέον αναλάβει τη διαχείρισή πόρων ΤΑΑ συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σχετικά με το περιβάλλον χρηματοδότησης στην Ελλάδα ανέφερε ότι οι συστημικές τράπεζες βρίσκονται σήμερα με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, υψηλή ρευστότητα, απαλλαγμένες από ένα σημαντικό μέρος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους και έτοιμες να χρηματοδοτήσουν κάθε αξιόχρεο επενδυτικό πλάνο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα Πειραιώς αξιοποιώντας την εμπειρία της, ως η πρώτη τράπεζα στις επιχειρηματικές χρηματοδοτήσεις, με σύνολο ενεργητικού περίπου στα 76 δισ. ευρώ και καταθέσεις περίπου στα 58,5 δισ. ευρώ, είναι απόλυτα προσηλωμένη στη δέσμευσή της να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και ως εκ τούτου είναι έτοιμη να συμβάλλει στην υλοποίηση οποιασδήποτε βιώσιμης επένδυσης.

Κλείνοντας, ο κ. Βλαχόπουλος εξέφρασε τη σταθερή εμπιστοσύνη της Τράπεζας Πειραιώς στις δυνατότητες της χώρας και ειδικότερα του τουριστικού κλάδου, ενώ τόνισε ότι η Τράπεζα διαθέτει την τεχνογνωσία, το εξειδικευμένο προσωπικό και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηρίξει αξιόχρεα επενδυτικά σχέδια, ιδιαίτερα αυτά τα οποία προάγουν τη  βιώσιμη ανάπτυξη.