Οι αναλυτές της Ebury Roman Ziruk & Matthew Ryan ουδεμία αμφιβολία έχουν ότι η αύριο η Christine Lagarde θα ανακοινώσει ακόμη μία αύξηση των επιτοκίων του Ευρώ.

Οι αγορές προεξοφλούν σήμερα ότι η EDB πιθανότατα θα προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης. Οι αναλυτές της Ebury ωστόσο δηλώνουν ότι δεν είναι απόλυτα πεπεισμένοι, ότι η αύξηση δεν θα είναι μεγαλύτερη, σε κάθε περίπτωση όμως η ισοτιμία του ευρώ μπορεί να αυξηθεί μετά τις ανακοινώσεις.

Η τραπεζική αναταραχή δεν ανέτρεψε τα σχέδια του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης.

Στη συνεδρίαση του Μαρτίου ωστόσο η ΕΚΤ παρέλειψε τη ρητή εξαγγελία των προθέσεων της για τα επιτόκια , τονίζοντας ότι προτίθεται να υιοθετήσει μια προσέγγιση που θα εξαρτάται διαρκώς από τα δεδομένα.

Οι ανησυχίες γύρω από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα εξανεμίστηκαν, επομένως οι αγορές τώρα εστιάζουν και πάλι στα  οικονομικά δεδομένα.

Υπάρχουν κάποιες θετικές εκπλήξεις, μολονότι λιγότερο συχνές, αν και τα δεδομένα εξακολουθούν να σκιαγραφούν την εικόνα μιας ανθεκτικής Ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι πρώτοι τρεις μήνες του 2023 δεν ήταν και τόσο καλοί. Το αποτύπωμα  του τέταρτου τριμήνου αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, αν και επιβεβαίωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει αποφύγει μια τεχνική ύφεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η βασική οικονομική μηχανή της Ευρωζώνης, η Γερμανία, φαίνεται να έχει ξεμείνει από δυνάμεις. Αντιθέτως ενθαρρυντική είναι η απόδοση των νότιων κρατών μελών, με την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία να καταγράφουν ισχυρή ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο. βλέμμα στο μέλλον…

Παρά την ύφεση στο στον τομέα της μεταποίησης, ο σύνθετος PMI της ευρωζώνης έχει βρεθεί σε υψηλά ενός έτους, υποστηριζόμενος από την ισχυρή ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών.

Το πιο σημαντικό είναι ότι, οι πιέσεις στις τιμές δεν εξαφανίζονται. Η μείωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πτώση των τιμών Ενέργειας, η οποία επηρεάζεται ελάχιστα από τη νομισματική πολιτική.

Οι υποκείμενες πιέσεις τιμών είναι ισχυρές και ο βασικός πληθωρισμός παραμένει στα ύψη, με ρυθμό 5,6% τον Απρίλιο με ισχυρή αρντητική επιρροή από τρόφιμα, αγαθά και υπηρεσίες.

Κατά την άποψη των Roman Ziruk και Matthew Ryan, αυτό είναι το βασικό επιχείρημα υπέρ των επόμενων αυξήσεων στα επιτόκια του Ευρώ. Πιστεύουν ότι αυτό το επιχείρημα αυτό μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες στο Δ.Σ. της ΕΚΤ υπέρ μιας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης, τον Μάιο.

Οι δημόσιες δηλώσεις των μελών Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τις τελευταίες εβδομάδες ήταν μάλλον ανάμεικτες. Οι περισσότεροι έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη για περαιτέρω σύσφιξη, ενώ αποφεύγουν τις συγκεκριμένες προβλέψεις.

Μερικά μέλη του συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των “γερακιών”, Isabel Schnabel και  Robert Holzmann, επιμένουν ότι μια αύξηση επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα παραμένει στο τραπέζι.

Η πλειοψηφία των  οικονομολόγων σήμερα αναμένει πάντως ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

Κατά συνέπεια , μια αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης θα ήταν σημαντική  έκπληξη για τις αγορές και σχεδόν σίγουρα θα οδηγούσε σε απότομη ανατίμηση του Ευρώ. Αν η ΕΚΤ επιλέξει την αύξηση 0,25% , τότε το ευρώ θα μπορούσε να βρεθεί υπό πίεση.

Εξαρτάται βέβαια και το μήνυμα που θα εκπέμψει κατόπιν, στη συνέντευξη Τύπου η Christine Lagarde.

Αυτή τη φορά, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να δημοσιεύσει τις προβλέψεις της παρά μόνο τον Ιούνιο.

 

Ωστόσο, οι αγορές θα εξακολουθήσουν να αναζητούν τυχόν σχόλια σχετικά με το οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης.

Η ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης θα μπορούσε να διευκολύνει το Δ.Σ. ώστε να αισθάνεται άνετα συνεχίζοντας τη διαδικασία σύσφιξης. Αφ ‘ετέρου, τονίζοντας την ανομοιομορφία των οικονομικών επιδόσεων στο εσωτερικό της Ευρωζώνης (τόσο περιφερειακό όσο και τομεακό) θα μπορούσε να υποδείξει ότι τα μέλη ανησυχούν περισσότερο για τις προοπτικές

Στις πρόσφατες ανακοινώσεις της, η πρόεδρος Λαγκάρντ έχει περιγράψει τις ανησυχίες της  για τον ισχυρό υποκείμενο πληθωρισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ