Tι θα πουν οι Έλληνες στους Αμερικανούς διαχειριστές κεφαλαίων στη Νέα Υόρκη;

0

Πέρυσι, στο αντίστοιχο επενδυτικό συνέδριο της Νέας Υόρκης, ακριβώς στο τέλος του έτους, το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Πρωθυπουργού, προκάλεσε θυμηδία στο ακροατήριο.

Φέτος, “100 μέρες μετά το τέλος των μνημονίων”, οι αριθμοί μιλούν και αποκαλύπτουν γιατί γέλασαν πέρυσι οι επενδυτές…

Tην εποχή που όλοι οι διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ασφαλή καταφύγια και σίγουρα στοιχήματα, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας βολοδέρνει στις 650 μονάδες, κατά 15% χαμηλότερα από κεί που τον είχαν συναντήσει πέρυσι τέτοια εποχή οι επενδυτές του ιδίου συνεδρίου…

Στη ρηχή και ευεπίφορη σε φήμες και διαδόσεις ελληνική κεφαλαιαγορά, για μεγάλο χρονικό διάστημα κυκλοφορούσε η «πληροφορία» πως ο περιβόητος αναλυτής, που κατέστρεψε τον χάρτινο πύργο της Folli Follie, αλλά και τη φούσκα της Globo, έχει βάλει άλλη μια ελληνική εταιρεία, με διεθνή δραστηριότητα, στο στόχαστρό του.

Η «πληροφορία» αυτή διαψεύσθηκε από πολλές πλευρές, ωστόσο στο μυαλό των επενδυτών, των αναλυτών αλλά και των εποπτικών αρχών υπάρχει πάντα η υποψία για τα Greek statistics που θα παρουσιάσει φέτος η ελληνική αντιπροσωπεία.

Οι μαζικές βίαιες ρευστοποιήσεις τραπεζικών κυρίως μετοχών, εξαιτίας της αφαίρεσης τριών τραπεζών (Εθνική, Eurobank και Πειραιώς) από τον δείκτη MSCI Standard Greece ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ και ήταν υπερ-αρκετές για να γκρεμίσουν τον χάρτινο πύργο της «εξόδου από τα Μνημόνια»…

Το Χρηματιστήριο επηρεάζεται από τη πασιφανή αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να δείξει μεταρρυθμιστική διάθεση και αλλαγή του κρατικιστικού μοντέλου ανάπτυξης.

Το σύνολο των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας επιχειρήσεων σήμερα δεν αξίζει περισσότερα από 47 δισ. ευρώ. Το δημόσιο χρέος της χώρας ξεπερνά τα 180% του ΑΕΠ και τα επιτόκια δανεισμού ακόμη και μετά την πρόσφατη μείωση δεν έπεσαν κάτω από 4,25%, δηλαδή 392 μονάδες υψηλότερα από τη Γερμανία. Όταν το ελληνικό κράτος δανείζεται με επιτόκια της τάξης του 5%, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις ελληνικές επιχειρήσεις να βρουν χρηματοδότηση με λογικά επιτόκια που να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Καθώς η χρηματιστηριακή αγορά έχει ήδη μπει στον τελευταίο μήνα του έτους, είναι λογικό να παρατηρηθούν ορισμένες κινήσεις διαμόρφωσης υψηλότερων τιμών -ονομάζονται window dressing- για τα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Οι πρωτοβουλίες της Τράπεζας της Ελλάδος, για τη ραγδαία απαλλαγή των συστημικών τραπεζών από 42 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων, σε συνδυασμό με την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση στο τομέα αυτό, θα προσφέρουν έδαφος για υψηλότερες αποτιμήσεις επενδυτικές προσδοκίες.

Ήδη αυτό αποδείχθηκε από τις ανοδικές και αισιόδοξες συνεδριάσεις των τελευταίων ημερών της περασμένης εβδομάδας, οι οποίες όμως δεν κατάφεραν να ανεβάσουν τις τιμές των τραπεζικών μετοχών πάνω από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίων που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2015.

Το πρόβλημα είναι ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν πείθει πλέον. Το Χρηματιστήριο έχασε το τρένο της 9ετούς θεαματικά ανοδικής κίνησης των διεθνών αγορών, οι οποίες αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν τον φόβο του τέλους του bull market. Οι αναλυτές ανησυχούν για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, τον οικονομικό εθνικισμό και την αυστηρότερη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

Ουδείς ξεχνά πλέον τη βιαιότητα της πτώσης των χρηματιστηρίων στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, που «εξαφάνισε» 5 τρισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των αγορών. Οι αιτίες που προκάλεσαν τη βίαιη πτώση, δηλαδή ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά και η επιθετική στάση της Federal Reserve στον τομέα των επιτοκίων, μέχρι σήμερα δεν εξέλιπαν…

Όλα αυτά θα ήταν αρκετά για να αποτρέψουν τους Έλληνες επισήμους από τη συμμετοχή στο διεθνές επενδυτικό συνέδριο την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Είναι όμως τόσο όμορφη η Νέα Υόρκη αυτή την εποχή, λίγο πριν τα Χριστούγεννα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ