Σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα εξυπηρέτησης των δανείων επιδιώκουν οι τράπεζες γι’ αυτό εξετάζουν την πρόταση οι δανειολήπτες το 2021, να πληρώνουν το 50% της δόσης εφόσον  τα δάνεια τους σήμερα τέθηκαν σε  αναστολή.

Η αναστολή πληρωμής δόσεων και τόκων προσφέρθηκε μέχρι το τέλος του 2020 σε νοικοκυριά και εταιρείες που επλήγησαν από τον Covid-19. Αυτά αντιστοιχούν σε περίπου 20 δισ. ευρώ. Υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέο κύμα Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων το 2021.

Στόχος των τραπεζών είναι να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες, στους οποίους έχει ήδη παρασχεθεί αναστολή πληρωμής των δόσεων των δανείων έως τον Δεκέμβριο του 2020 και να προσαρμοστούν σταδιακά στην κανονική εξυπηρέτηση των δανείων τους και την πληρωμή του 100% των δόσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, στο συνέδριο του Economist αποκάλυψε ότι οι τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο σταδιακής επιστροφής στα κανονικά ποσά των δόσεων, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν αυτούς που χρειάζονται χρόνο για να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις προ πανδημίας-για παράδειγμα ζητώντας από τους δανειολήπτες το 50% της δόσης για το έτος 2021.

  • ‘‘Είμαστε σε συζητήσεις με τις εποπτικές αρχές για τη δυνατότητα σταδιακής επιστροφής στα κανονικά ποσά των δόσεων, καθώς η άμεση επιστροφή στα κανονικά ποσά των δόσεων μπορεί να φέρει σε αδιέξοδο πολλούς δανειολήπτες…’’

Το τέλος της αναστολής πληρωμών μπορεί να οδηγήσει τον δανειολήπτη σε αδιέξοδο, όταν ξαφνικά η δόση του δανείου του επανέλθει από μηδέν στο πλήρες ποσό της, κάτι που για κάποιους δανειολήπτες μπορεί να αποδειχθεί δυσβάσταχτο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here