Tι θα πει ο Ευκλείδης στους Αμερικανούς επενδυτές;

0

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Την εποχή που η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε μια από τις πιο επικίνδυνες περιόδους από την πτώση του Τείχους το 1989, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη για να διαφημίσει το «βιώσιμο ελληνικό χρέος» και τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας.

Ο υπόλοιπος πλανήτης κρατά με αγωνία την αναπνοή του, περιμένοντας τις εξελίξεις στον παγκόσμιο πόλεμο των δασμών και στην αμερικανο-κινεζική εμπορική κρίση.

Η παγκόσμια ανάπτυξη υποχωρεί, οι δείκτες μεταβολής χρηματοδότησης σε παγκόσμιο επίπεδο γκρεμίζονται και η απειλή ενός διαπλανητικού εμπορικού πολέμου επηρεάζει αρνητικά όλες τις αναδυόμενες οικονομίες. Ωστόσο στον 6ο όροφο της οδού Νίκης στην πλατεία Συντάγματος περί άλλα τυρβάζουν.

Η Ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται την έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου έστω και μικρής αξίας για να επικυρώσει την «καθαρή έξοδο» και την «αλλαγή σελίδας» στην οικονομία και είναι διατεθειμένη να προσφέρει υψηλές προμήθειες σε επενδυτικούς οίκους που είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν «ελληνικό κίνδυνο».

  • Ο επίσημος δανειστής της χώρας, ο ESM ανακοίνωσε με λεπτομέρειες πως η Ελλάδα μπορεί να τρέξει με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3% ετησίως αλλά ….από το 2023 … και μετά.
  • Η Ελλάδα δεσμεύθηκε ότι από το 2023 και μετά, θα εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ.

Με απλά λόγια ο επίσημος δανειστής της χώρας εκτιμά πως το μέσο επιτόκιο αναχρηματοδότησης των ελληνικών ομολόγων (το προεξοφλητικό επιτόκιο δανεισμού) της Ελλάδος από τις αγορές θα κυμανθεί στο 5,2%!

Αυτό σημαίνει πως οι ετήσιες μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα διαμορφωθούν την περίοδο 2018-2032 κατά μέσο όρο στο 10,6% του ΑΕΠ. Το Χρέος  θα φτάσει το 128% του ΑΕΠ το 2032, έναντι 134% του ΑΕΠ που ήταν η πρόβλεψη πριν τις αποφάσεις του Eurogroup.

Αντίθετη άποψη έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος:

  • Κανείς δεν αμφισβητεί ότι με τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου στο Εurogroup πετύχαμε να έχουμε ένα καθαρό διάδρομο τουλάχιστο για 15 χρόνια και να μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Έχουμε πλέον ένα καθαρό διάδρομο τουλάχιστο για 15 χρόνια για να αλλάξουμε τα πράγματα. Όλοι οι Ευρωπαίοι, οι οίκοι αξιολόγησης, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μιλάνε για ελάφρυνση του χρέους. που δίνει ελπίδα μετά από πολλά χρόνια“΄

Μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν οι Αμερικανοί διαχειριστές, συνομιλητές του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών. Πόσοι θα πιστέψουν ότι η Ελλάδα με αυτή την κυβέρνηση και αυτή τη νοοτροπία θα μπορέσει να καταγράψει για 37 συνεχόμενα έτη μέσα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2,2% του ΑΕΠ, ούτε πως το ονομαστικό ΑΕΠ θα είναι στο 3%, κάτι που προϋποθέτει πως το πραγματικό ΑΕΠ θα είναι για τρεις δεκαετίες μεσοσταθμικά κοντά στο +1,5%.