Η Νέα Υόρκη διατήρησε με ευκολία τον τίτλο του κορυφαίου οικονομικού κέντρου στον κόσμο, με το Λονδίνο να παραμένει στη δεύτερη θέση και να κερδίζει κάποιο έδαφος, αλλά και να αντιμετωπίζει μια πιο σκληρή μάχη με την Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ για την θέση του, σύμφωνα με τον δείκτη Global Financial Centres (Παγκόσμια Οικονομικά Κέντρα), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Νέα Υόρκη, στην πρώτη θέση από τον Σεπτέμβριο 2018 που εκθρόνισε το Λονδίνο, παραμένει με διαφορά στην κορυφή, καθώς συγκεντρώνει 763 μονάδες στις έρευνες για 147 παράγοντες, οι οποίες καλύπτουν 121 πόλεις και παρέχονται από τρίτα μέρη, μεταξύ των οποίων η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΟΟΣΑ και ο ΟΗΕ.

Το Λονδίνο μείωσε ελαφρώς τη διαφορά με τη Νέα Υόρκη, συγκεντρώνοντας 744 μονάδες, κάτι το οποίο είναι πιθανόν να φέρει ανακούφιση εκεί, δεδομένων των ανησυχιών για την ανταγωνιστικότητα μετά το Brexit, αφού εταιρείες υψηλού προφίλ, όπως η βρετανική σχεδιασμού ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (τσιπ) Arm Holdings, αποφάσισαν να εισαχθούν στη Νέα Υόρκη.

Η Σιγκαπούρη ωστόσο βρίσκεται τώρα μόνον δύο μονάδες πίσω από το Λονδίνο, στις 742, αλλά και μία μόνον μονάδα μπροστά από το Χονγκ Κονγκ, το οποίο καταλαμβάνει την τέταρτη θέση, κάτι το οποίο δείχνει ότι εντείνεται η μάχη για τη δεύτερη θέση.

Ο δείκτης αυτός καταρτίζεται κάθε έξι μήνες από τη δεξαμενή σκέψης Z/Yen, που έχει έδρα στο Λονδίνο, και το China Development Institute.

“Οι πόλεις στις ΗΠΑ είχαν πολύ καλές αποδόσεις, με πέντε αμερικανικές πόλεις να βρίσκονται στις πρώτες 10 θέσεις, πράγμα που αντανακλά την δύναμη της αμερικανικής οικονομίας”, σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία προστίθεται ότι η Νέα Υόρκη διατήρησε το προβάδισμά της σε ξεχωριστές κατατάξεις χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech), ακολουθούμενη από το Λονδίνο, το οποίο ξεπέρασε το Σαν Φρανσίσκο.