Την δική της επιβεβαίωση σ’ αυτό που αποτελεί εδώ και αρκετό καιρό, πλέον, παγκοσμίως, κοινή πεποίθηση ότι η πορεία των εμβολιασμών και τα «πράσινα διβατήρια» θα κρίνουν την τουριστική σεζόν σε Ελλάδα και Ευρώπη καταθέτει σε ανάλυσή της η Bank of America Global Research (BofA).

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών στηρίζει πλέον τις προοπτικές της Ευρώπης, η οποία είχε μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ ή το Ηνωμένο Βασίλειο, μία εξέλιξη που είναι θετική για την πορεία του ευρώ ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την περιοχή είναι θετικές, όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα.

Ο ρυθμός εμβολιασμού, επιταχυντής των εξελίξεων στο Τουρισμό

Κατά την αμερικανική τράπεζα, οι εμβολιασμοί θα πρέπει να επιταχυνθούν περαιτέρω, έτσι ώστε να σωθεί η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν.

Τη δεδομένη στιγμή, ο ρυθμός των εμβολιασμών στην Ε.Ε. είναι διπλάσιος από ό,τι τον Μάρτιο αλλά θα πρέπει να τριπλασιαστεί και να φτάσει τους ρυθμούς στις ΗΠΑ για να μπορέσει η περιοχή να φτάσει τους στόχους που έχουν θέσει οι αρχές σε ό,τι αφορά τον τουρισμό. Αυτό είναι εφικτό αλλά δεν είναι δεδομένο και η πρόοδος των εμβολιασμών τις επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμη παράμετρος.

Τα σενάρια, η υποχρεωτική καραντίνα, τα διαβατήρια εμβολιασμού και η κανονικότητα

Παράλληλα, τα διαβατήρια εμβολιασμού θα είναι θετικά για την τουριστική βιομηχανία και επίσης για το ευρώ, κατά την άποψη της BofA. H κατάργηση των υποχρεωτικών τεστ και της καραντίνας για τους τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί θα διευκολύνουν τα ταξίδια αυτό το καλοκαίρι. Η Ελλάδα έχει ήδη μια τέτοια συμφωνία με το Ισραήλ και διαπραγματεύεται μια παρόμοια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ελληνικές αρχές πιέζουν επίσης για διαβατήριο εμβολιασμού σε επίπεδο Ε.Ε., κάτι που στηρίζουν και άλλοι τουριστικοί προορισμοί στην Ευρωζώνη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα διαβατήρια αποτελούν μια αμφιλεγόμενη συζήτηση αλλά η BofA εκτιμά ότι θα υπάρξει συμφωνία καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, ενώ ειδικά εάν οι ετήσιοι εμβολιασμοί καταστούν απαραίτητοι, κάποιο είδος πιστοποιητικών εμβολιασμού θα ήταν αναπόφευκτο να υπάρξει για να αποκατασταθεί η κανονικότητα και να είναι σε θέση να έχουν μια συνεχή οικονομική ανάκαμψη.

Το ερώτημα είναι αν αυτό θα γίνει εγκαίρως, για να βοηθηθεί η Ευρώπη με τη θερινή περίοδο φέτος, επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα. Η απώλεια μιας δεύτερης τουριστικής περιόδου θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και η BofA ανησυχεί για την αύξηση των πτωχεύσεων μετά την πανδημία και αυτό αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που τείνουν να έχουν λιγότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here