Από τη Δευτέρα ξεκινά η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης. Φέτος θα είναι κατά 8% ακριβότερο από πέρυσι. Η μέση τιμή φτάνει τα 1,14 ευρώ το λίτρο. Στην τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, το 50%-55% αφορά φόρους και  ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τον ΣΕΕΠΕ σε ορισμένες αστικές περιοχές η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αγγίζει τα 1,17-1,18 ευρώ. Στην ηπειρωτική Ελλάδα και τις απομακρυσμένες περιοχές θα υπερβεί το 1,20 και στα νησιά το 1,28-1,30 ευρώ.

Τον Οκτώβριο 2017, το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε να διατίθεται με μέση τιμή περί το 0,95 ευρώ το λίτρο.

Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου Platts αγγίζουν αυτή την εποχή τα 696 ευρώ τον τόνο, όταν τον περασμένο Οκτώβριο κινούνταν στα 512 ευρώ.

Το επίδομα θέρμανσης φέτος δεν ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ που επαρκούν για τη διάθεση επιδότησης 12,5 λεπτών ανά λίτρο σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Εφόσον πιστοποιηθεί το υπερπλεόνασμα,  κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, ενδεχομένως να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για την καταβολή έκτακτου ειδικού μερίσματος.

Οι λεπτομέρειες διάθεσης θα καθοριστούν μέσα στον Νοέμβριο καθώς το βασικό κριτήριο είναι να γίνει γνωστό το δημοσιονομικό περιθώριο που θα μπορεί να μοιραστεί ως επίδομα θέρμανσης.

Μέχρι στιγμής τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης των επιδομάτων καθώς και τα ποσά που αναλογούν στους δικαιούχους εκτιμάται ότι θα είναι ίδια με πέρυσι.

Το Φυσικό αέριο επηρεάζεται από την άνοδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, ωστόσο εξακολουθεί να θεωρείται αρκετά πιο οικονομικό.  Τον Σεπτέμβριος η τιμή του διαμορφώθηκε  στα 0,05652 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,05443 το Σεπτέμβριο του 2017.

Η αγορά φυσικού αερίου έχει πλήρως απελευθερωθεί, που σημαίνει ότι όλοι οι καταναλωτές έχουν δυνατότητα επιλογής του προμηθευτή τους και να επιλέξουν τη πιο συμφέρουσα προσφορά σε συνδυασμό ή όχι με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ίδιο ισχύει για το ρεύμα αλλά και για συνδυασμό ρεύματος και φυσικού αερίου (double play) που προσφέρουν ήδη αρκετοί προμηθευτές στην αγορά και σύντομα αναμένεται να προσφέρει και η ΔΕΗ που σχεδιάζει την είσοδό της στο φυσικό αέριο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here