Με προφανή ικανοποίηση και αισιοδοξία, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε -μιλώντας στην εκδήλωση Βραβείων ΧΡΗΜΑ της Ethos Media- στον κατάλογο των 9 ενδιαφερόμενων επενδυτών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Αναλύοντας τον κατάλογο των υποψηφιοτήτων η κυβέρνηση διαπιστώνει πραγματικό και όχι συγκυριακό, μακροπρόθεσμο επενδυτικό ενδιαφέρον από σοβαρούς πρωταγωνιστές της συγκεκριμένης αγοράς

Ενδιαφέρον εξέφρασαν τα παρακάτω επενδυτικά σχήματα:

 1. ANTIN INFRASTRUCTURE PARTNERS SAS
 2. CHINA RESOURCES GAS (HONG KONG) INVESTMENT
 3. EP INVESTMENT ADVISORS
 4. FIRST STATE INVESTMENTS
 5. ISQUARED CAPITAL ADVISORS
 6. ITALGAS SpA
 7. KKR
 8. MAQOUARIE
 9. ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ SINO-CEE FUND

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ Υποδομών γεννήθηκε  μετά την μερική διάσπαση του κλάδου των υποδομών της ΔΕΠΑ. Το Ελληνικό Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) ελέγχει το 65% και η εταιρεία ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ. Κατόπιν της μερικής διάσπασης, οι δύο μέτοχοι θα κατέχουν τα ανάλογα ποσοστά στη ΔΕΠΑ Υποδομών.

Στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων των Ελληνικών Πετρελαίων, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Α. Σιάμισιης αποκάλυψε ότι ο όμιλος έχει εγγράψει στα βιβλία του επένδυση για το 35% συνολικά της ΔΕΠΑ, της τάξης των 350 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη κατανέμεται μεταξύ ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά στις υποδομές.

Στη ΔΕΠΑ Υποδομών έχουν επενδυθεί και τα μεγαλύτερα ποσά λόγω των υψηλών αναγκών σε κεφάλαια για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής, το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 250 έως 300 εκατ. ευρώ, ενώ ένα ποσό της τάξης των 50 έως 100 εκατ. ευρώ αφορά στην επένδυση στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Κατά συνέπεια, με βάση τις επενδύσεις των ΕΛΠΕ, που αφορούν στο 35% των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών, η αποτίμηση για το 100% διαμορφώνεται στα επίπεδα των 700 με 850 εκατ. ευρώ, που είναι το πρώτο όριο των προσδοκιών του ομίλου από την πώληση.

ΕΚΔΗΛΩΣΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

 • ANTIN INFRASTRUCTURE PARTNERS SAS

Η Antin είναι ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο επικεντρωμένο στις επενδύσεις υποδομών, με συνολική αξία κεφαλαίων περί τα. €6,6 δισ. Η εταιρεία έχει επενδυτική εμπειρία σε διάφορους τομείς, όπως: Ενέργεια • Τηλεπικοινωνίες • Μεταφορές • Κοινωνικές υποδομές.

Η επενδυτική στρατηγική της Antin στοχεύει στην απόκτηση πλειοψηφικών θέσεων στις επενδύσεις της και στην ενεργή διαχείριση των επενδύσεών της σε ανθεκτικές επιχειρήσεις με δυνατότητες ανάπτυξης.

 • CHINA RESOURCES GAS (HONG KONG) INVESTMENT

Κορυφαίος όμιλος επιχειρήσεων φυσικού αερίου στην Κίνα. Ασχολείται κυρίως με την διανομή φυσικού αερίου σε πόλεις, συμπεριλαμβανομένων της διανομής αερίου μέσω δικτύου και την λειτουργία σταθμών ανεφοδιασμού φυσικού αερίου. Οι δραστηριότητές της εντοπίζονται σε στρατηγικές τοποθεσίες της Κίνας, οι οποίες είναι πιο αναπτυγμένες οικονομικά, περισσότερο πυκνοκατοικημένες και με πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου.

EP INVESTMENT ADVISORS

Διακεκριμένος ενεργειακός όμιλος στην κεντρική Ευρώπη, ο οποίος κατέχει και εκμεταλλεύεται περιουσιακά στοιχεία, στην Τσεχία, στη Σλοβακία,στη Γερμανία, στην Ιταλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο,Γαλλία,Ουγγαρία,Πολωνία

 • FIRST STATE INVESTMENTS

Διεθνής διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με έδρα την Αυστραλία, ο οποίος επικεντρώνεται στην παροχή μακροπρόθεσμων επενδυτικών υπηρεσιών. Η εταιρεία έχει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους $160,6 δισ. για λογαριασμό πελατών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται: Θεσμικοί επενδυτές, Συνταξιοδοτικά ταμεία, Διανομείς χονδρικής, Πλατφόρμες υπηρεσιών, Χρηματοοικονομικούς συμβούλους

Η εταιρεία συμμετέχει την δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την εξαγορά του 30% του μετοχικού κεφαλαίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

 • ISQUARED CAPITAL ADVISORS

Διεθνής εταιρεία ανεξάρτητης διαχείρισης επενδύσεων στην Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία που εστιάζει: • Στην ενέργεια • Στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας • Στις τηλεπικοινωνίες

 • ITALGAS SPA

Ο μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου στην Ιταλία, με μερίδιο αγοράς 34% και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων στην Ευρώπη, κατόπιν της απόσχισής της από την Snam το 2016. Η Italgas διαχειρίζεται 70.000 χιλιόμετρα δικτύων εξυπηρετώντας περισσότερους από 1.800 δήμους.

 • KKR

Διεθνής εταιρεία επενδύσεων με $206 δισ. περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση, από τα οποία $11.9 δισ. είναι επενδεδυμένα σε υποδομές. Η KKR διαχειρίζεται επενδύσεις σε πολλαπλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των: Ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Ενέργειας – Υποδομών – Ακινήτων – Πιστώσεων

 • MACQUARIE

Ένας από τους 50 κορυφαίους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως, η οποία που επενδύει σε: Υποδομές – Ακίνητα – Γεωργία – Μετοχές – Επενδύσεις σταθερού εισοδήματος – Ιδιωτικές πιστώσεις – Ρευστά διαθέσιμα – Περιουσιακά στοιχεία πολλαπλών κλάδων.

Η εταιρεία επενδύει σε υποδομές τα τελευταία 25 χρόνια και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους $129 δισ.

 • ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ SINO-CEE FUND

Ιδρύθηκε το 2016. Είναι εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων που εστιάζει στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, την ευρύτερη ευρωπαϊκή ήπειρο και άλλες γεωγραφικές περιοχές που σχετίζονται με την πρωτοβουλία «One Belt, One Road», της οποίας στόχος είναι να αποτελέσει το μέσο σύνδεσης Κίνας και του υπόλοιπου κόσμου. Η εταιρεία τοποθετεί κεφάλαια σε επενδύσεις σχετικές:  Με τα καταναλωτικά αγαθά, την βιομηχανική κατασκευή,τα περιουσιακά στοιχεία υποδομών

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here