Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, εξελέγη με ομοφωνία, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η εκλογή έγινε ομόφωνα από τους 612 Βουλευτές των 46 χωρών-μελών, καθώς και από όλες τις πολιτικές ομάδες του Συμβουλίου:

  • Ομάδα Σοσιαλιστών-Δημοκρατών και Πρασίνων (SOC),
  • Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP/CD),
  • Ομάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών & Δημοκρατική Συμμαχία (EC/DA),
  • Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE)
  • Ομάδα της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αριστεράς (UEL).

 

O Θεόδωρος Ρουσόπουλος είναι ο πρώτος πολιτικός από την Ελλάδα που καταλαμβάνει την θέση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στον παλαιότερο και σπουδαιότερο ευρωπαϊκό Οργανισμό για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 75 χρόνια από μεγάλους ηγέτες της Ευρώπης όπως οι Ουίνστον Τσώρτσιλ, Κόνραντ Αντενάουερ, Πωλ Ρεινό, Μωρίς Σουμάν, Αλτιέρο Σπινέλι, Ρειμόντ Αρόν, Άντονι Ήντεν και Φρανσουά Μιτεράν.

 

  • «Η εκλογή του αποτελεί μεγάλη τιμή για την πατρίδα μας»,

ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχόμενος στον πρώην υπουργό της ΝΔ κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. εκλέγει τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τους δικαστές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ αποστέλλει παρατηρητές σε χώρες για την παρακολούθηση της διεξαγωγής εκλογών.

Επιπλέον όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ για να ενταχθούν σε αυτήν πρέπει να τηρούν προηγουμένως τα κριτήρια για την Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα οποία ορίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ