Ακόμα και εν μέσω μιας πανδημίας, αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει ταβάνι για τον mr Tesla.

Η εταιρεία, που ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια, έχει πλέον γίνει η πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο – ξεπερνώντας τους γίγαντες της βιομηχανίας όπως η Toyota και η Volkswagen.

Αυτό το ορόσημο έρχεται μετά από ένα χρόνο σταθερής ανάπτυξης, αν και με μια μικρή αναχαίτιση λόγω του αρνητικού αντίκτυπου της COVID-19 στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων. Παρά αυτές τις αντιξοότητες, η αποτίμηση του Tesla σημείωσε άνοδο κατά 375% φέτος σε σχέση με πέρυσι.

Δείτε επίσης: Ξέρει ο Γιάννης τι έχει στον ντορβά του*

Πώς συνεχίζει όμως να αυξάνεται η αξία της Tesla, παρά τις επανειλημμένες κραυγές ότι η εταιρεία είναι υπερτιμημένη; 

Νωρίτερα φέτος, ο Tesla πέτυχε ένα εντυπωσιακό ορόσημο, ξεπερνώντας την αξία της GM και της Ford σε συνδυασμό. 

Χάρη στη δημοτικότητα του Model 3, η Tesla πούλησε περισσότερα αυτοκίνητα το 2019 από ό, τι τα προηγούμενα δύο χρόνια, κάνοντας μεγάλα βήματα για να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα.

Το Ώστιν, το Τέξας και η Τάλσα, η Οκλαχόμα αναπτύσσουν επί του παρόντος τα κίνητρα για να προσελκύσουν το νέο εργοστάσιο της Tesla στις ΗΠΑ. Η εταιρεία αυξάνει επίσης την παγκόσμια παρουσία της με την κατασκευή της Giga Berlin, της πρώτης ευρωπαϊκής μονάδας παραγωγής, καθώς και την ολοκλήρωση της συνεχιζόμενης επέκτασης της εγκατάστασης της Giga Shanghai στην Κίνα.

Πηγή: visual capitalist.com

Η ιστορία της TESLA

Η Tesla, είναι μια αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία σχεδιάζει, παράγει και πουλά αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ιδρύθηκε στις 1 Ιουλίου 2003 και είναι εισηγμένη εταιρεία, η μετοχή της οποίας διαπραγματεύεται στον χρηματιστηριακό δείκτη NASDAQ με το σύμβολο TSLA. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013, η Tesla είχε κέρδη, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η Tesla απέσπασε για πρώτη φορά την προσοχή του κοινού με την παραγωγή του Tesla Roadster, του πρώτου στην ιστορία πλήρως ηλεκτρικού σπορ αυτοκινήτου. Το δεύτερο όχημα της εταιρείας είναι το μεγάλο πολυτελές Model S, ένα πλήρως ηλεκτρικό πολυτελές αυτοκίνητο και ακολούθησε το SUV Model X το 2015.

Δείτε επίσης: O Ίλον Μασκ πλημμυρίζει την Ευρώπη με Tesla made in China

Το επόμενο μοντέλο της εταιρείας είναι το compact πολυτελές σεντάν Model 3, που μπήκε στην παραγωγή τον Ιούλιο του 2017. Οι παγκόσμιες πωλήσεις του Model S ξεπέρασαν το ορόσημο των 100.000 αυτοκινήτων τον Δεκέμβριο του 2014, δηλαδή στα 3,5 χρόνια μετά την παρουσίασή του.

Το όραμα του Ελον Μασκ

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ελον Μασκ, έχει πει ότι οραματίζεται την Tesla ως μια ανεξάρτητη αυτοκινητοβιομηχανία, που στοχεύει να προσφέρει ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε προσιτές τιμές για τον μέσο καταναλωτή στο μέλλον. Η τιμή του Tesla Model 3, οι πωλήσεις του οποίου ξεκίνησαν προς τα τέλη του 2017, ξεκινά από τα 35.000 δολάρια χωρίς οποιοδήποτε κυβερνητικό κίνητρο.

Η Tesla έχει πάρει το όνομα της από τον ηλεκτρολόγο μηχανικό και φυσικό Νίκολα Τέσλα. Το Tesla Roadster χρησιμοποιεί ένα μοτέρ εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) που προέρχεται απευθείας από το πρωτότυπο σχέδιο του Τέσλα από το 1882. Το Tesla Roadster, το πρώτο όχημα της εταιρείας, ήταν και το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που χρησιμοποιούσε μπαταρία λιθίου και το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο παραγωγής με εμβέλεια μεγαλύτερη από 320 χλμ. ανά φόρτιση. Μεταξύ του 2008 και Μαρτίου του 2012, η Tesla πούλησε περισσότερα από 2.250 Roadsters σε 31 χώρες. Σταμάτησε να δέχεται παραγγελίες για το Roadster στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών τον Αύγουστο του 2011. Τον Δεκέμβριο του 2012, προσέλαβε σχεδόν 3.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σε 13.058 εργαζόμενους.

Πωλήσεις ανώτερες των 14 δις. δολαρίων

Η Tesla παρουσίασε το Tesla Model S, ένα πλήρως ηλεκτροκίνητο σεντάν στις 26 Μαρτίου του 2009 και ξεκίνησε τις παραδόσεις τον Ιουνίου του 2012. Οι πρώτες παραδόσεις του Model X ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2015. Οι παγκόσμιες πωλήσεις του Model S ξεπέρασαν τον στόχο των 100.000 αυτοκινήτων τον Δεκέμβριο του 2015, δηλαδή 3,5 χρόνια μετά την έναρξη των πωλήσεων του. Το Model 3, το πρώτο μοντέλο της εταιρείας που στοχεύει σε μαζικό κοινό, παρουσιάστηκε στο κοινό τον Μάρτιο του 2016. Μια εβδομάδα μετά την παρουσίαση του, οι παγκόσμιες προπαραγγελίες ξεπέρασαν τα 325.000 αυτοκίνητα, αντιπροσωπεύοντας εν δυνάμει πωλήσεις άνω των 14 δισ. δολαρίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here