Κέρδη – ρεκόρ κατέγραψε η ναυτιλιακή Tsakos Energy Navigation, η οποία γιορτάζει τα 30 χρόνια λειτουργίας της.

Συμπληρώνοντας τα τριάντα χρόνια ζωής, η απόδοση αυτού του τριμήνου υπογραμμίζει την ικανότητητα της TEN να επιτυγχάνει κέρδη ρεκόρ προσαρμόζοντας την πολιτική της για την απασχόληση και τις επενδύσεις, με τέτοιο τρόπο που να μπορεί να εκμεταλλευτεί τις συνθήκες της αγοράς.

Ως αποτέλεσμα, στο πρώτο τρίμηνο του 2023, τα θετικά μεγέθη του κλάδου μαζί με τις ανισορροπίες στο εμπόριο που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, συνεχίζουν να συνθέτουν μια υγιή αγορά δεξαμενόπλοιων που επέτρεψε στην ΤΕΝ – παρά τη λειτουργία λιγότερων πλοίων – να δημιουργήσει ακαθάριστα έσοδα 261 εκατομμυρίων δολαρίων, που αντιστοιχεί σε αύξηση 74% ή 112 εκατομμύρια δολάρια από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Τα λειτουργικά έσοδα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθαν στα 199 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία περιλαμβάνουν 81 εκατ. δολάρια κέρδος από την πώληση έξι MR πρώτης γενιάς και δύο δεξαμενόπλοιων τύπου handysize σε τιμές που αντικατοπτρίζουν την έντονη ζήτηση για μεταχειρισμένα πλοία.

Το καθαρό κέρδος που προέκυψε, συμπεριλαμβανομένου του κέρδους 81 εκατομμυρίων δολαρίων, ανήλθε συνολικά στα 177 εκατομμύρια δολάρια.

Η χρησιμοποίηση του στόλου το πρώτο τρίμηνο του 2023 ανήλθε σε 96,4% αντανακλώντας την αποτελεσματική τεχνική διαχείρισης και τον χαµηλό αριθµού δεξαμενισμών κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Ενισχυμένο από τις ευέλικτες ναυλώσεις της ΤΕΝ, με ανοδικές προοπτικές, το ημερήσιο ισοδύναμο χρονοναύλωσης (TCE) για τα πλοία του στόλου της υπερδιπλασιάστηκε στα 41,882 δολάρια την ημέρασυγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Ακόμα τα EBITDA της εταιρείας ανήλθαν στα 236 εκατ. δολάρια.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι θετικές ταμειακές ροές που δημιουργούνται από τα κερδοφόρα συμβόλαια των πλοίων οδήγησαν σε αύξηση των ταμειακών αποθεμάτων της Εταιρείας, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023, στα 476 εκατομμύρια δολάρια.

Το τραπεζικό χρέος στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν 21 εκατομμύρια δολάρια χαμηλότερο από τα τέλη του 2022 που έφτανε τα 1,39 δισ. δολάρια.

Nα σημειωθεί τέλος ότι η εταιρεία έχει ναυπηγικό πρόγραμμα για οκτώ δεξαμενόπλοια, τέσσερα Aframax και τέσσερα suezmax με παράδοση από το το γ’ τρίμηνο του 2023 έως το δ’ τρίμηνο του 2025.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here