Το τέλος της ύφεσης φέρνει ακριβότερο χρήμα

0

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

 

Το χρήμα θα γίνει ακριβότερο σε ολόκληρο τον πλανήτη, το μόνο ερώτημα πλέον είναι που, πότε και πόσο θα ανεβαίνουν τα επιτόκια, σε κάθε γωνιά της υφηλίου και κάθε αγορά. Από τις πρώτες μέρες του 2018 οι αγορές ανεβοκατεβαίνουν βίαια, διορθώνουν και αντιδρούν με ταχύτητα σε κάθε πληροφορία και κάθε νέα εξέλιξη.

Αυτό το ρόλερ κόστερ στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου φαίνεται ότι θα είναι το σκηνικό του 2018, μέσα στο οποίο θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν οι μικρότερες οικονομίες και οι μικρότερες περισσότερο ευάλωτες αγορές όπως η ελληνική.

Ειδικά το ελληνικό χρηματιστήριο που έχει υποβιβασθεί πια στις αναδυόμενες αγορές (emerging markets) είναι καταδικασμένο να κρυολογεί άσχημα κάθε φορά που οι μεγάλες αγορές φταρνίζονται, όπως ακριβώς συνέβη και χθες.

Όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες συμφωνούν, ο κύκλος της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία έχει ολοκληρωθεί. Οι μεγάλες και ισχυρές οικονομίες όπως η Αμερικανική, η Κινεζική αλλά και η Ευρωπαϊκή στέλνουν μηνύματα σταθερής ανάπτυξης γεγονός που οδηγεί αναπόφευκτα στο τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος, δηλαδή το τέλος των χαμηλών μηδενικών ή/και αρνητικών επιτοκίων.

Επιστροφή στην ανάπτυξη, σημαίνει άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών, αύξηση του κόστους μεταφορών των εμπορευμάτων και σε πολλές περιπτώσεις αύξηση μισθών και αμοιβών. Όλα αυτά σημαίνουν επιστροφή στον πληθωρισμό.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες θέλουν να εκμεταλλευτούν τις πληθωριστικές τάσεις για να αυξήσουν τα βασικά επιτόκια δανεισμού ώστε να υπονομεύσουν τη διάθεση για κερδοσκοπικές κινήσεις στα χρηματιστήρια.

Ειδικά για την αμερικανική οικονομία, το πακέτο φορολογικής μεταρρύθμισης του Προέδρου Τραμπ οδήγησε σε μια ανοδική έκρηξη στο αμερικανικό χρηματιστήριο που από τα υψίπεδα των 25.000 μονάδων για τον Dow Jones αντιμετωπίζει διαρκώς το ερώτημα πότε θα ξεκινήσει η μεγάλη “πτωτική διόρθωση” των τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Παρασκευή, η Wall Street κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων δύο ετών που παρέσυρε φυσικά σε μεγάλες απώλειες τις ευρωπαϊκές αγορές στις δύο πρώτες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας.

Κέρδη από το ακριβό χρήμα

Προφανώς υπάρχουν κλάδοι και συγκεκριμένες εταιρείες που θα επωφεληθούν από την στροφή των κεντρικών τραπεζών προς τα υψηλότερα επιτόκια.

  • Πρώτοι απ’ όλους οι Ασφαλιστικοί Όμιλοι που διατηρούν υποχρεωτικά υψηλά αποθεματικά τα οποία, μετά από πολλά χρόνια, θα προσφέρουν ενδιαφέρουσα τοκοφορία.
  • Οι τράπεζες επίσης θα μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τα διαθέσιμά τους, ιδιαίτερα οι τράπεζες στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελβετία που διατηρούν πολλές και μεγάλες καταθέσεις.
  • Πιο αμυντικός αλλά κερδοφόρος κλάδος στην εποχή των υψηλότερων επιτοκίων θεωρείται ο φαρμακευτικός και αμέσως μετά ο Ενεργειακός.
  • Πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει για τον τεχνολογικό κλάδο καθώς πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι έχει αγγίζει τα ανοδικά του όρια, μετά από ένα θριαμβευτικό 2017.

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας

Η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας πληροφορήθηκε τελευταία, τα καλά νέα για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας γι’ αυτό παρακολούθησε την ανοδική τάση με μεγάλη καθυστέρηση.

Σε σύγκριση με άλλες αγορές, η Ελληνική κεφαλαιαγορά θεωρείται ακόμη φτηνή και με καλές προοπτικές.

Ο πολιτικός και ο οικονομικός κίνδυνος έχουν περιοριστεί και το GREXIT αποτελεί μακρινό παρελθόν.

Επενδύσεις στην πραγματική οικονομία ωστόσο δεν εμφανίζονται. Οι μεταρρυθμίσεις διαρκώς αναβάλλονται. Οι αποκρατικοποιήσεις καθυστερούν.

Οι ελληνικές τράπεζες θα υποφέρουν από ενδεχόμενη απότομη αύξηση των επιτοκίων του Ευρώ γιατί η καταθετική τους βάση είναι χαμηλή και η εξάρτησή τους από τα δανεικά της ΕΚΤ μεγάλη και δαπανηρή. Ως μέλος των αναδυόμενων αγορών (emerging markets) η Ελληνική κεφαλαιαγορά θα ταλαιπωρείται συχνά κάθε φορά που υπάρχει μεγάλη διακύμανση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες Ευρώ Δολαρίου.

Προφανώς οι ανθεκτικές στην κρίση εταιρείες, με αποδεδειγμένα καλό management και εξωστρεφή πολιτική μπορούν να διακριθούν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ