Η προσεχής Πέμπτη θα σημάνει το τέλος της εποχής Ντράγκι για την ΕΚΤ.

Πρόκειται για την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ υπό την προεδρία του, ενώ αναμένονται ακόμη και εντάσεις, δεδομένης της διαφωνίας που υπάρχει ανάμεσα σε αξιωματούχους για τις νέες αγορές ομολόγων.

«Το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης θα αποτελέσουν οι αποχαιρετιστήριες ευχές για τον Ντράγκι», δήλωσε αναλυτής της Wealth Management. Ταυτόχρονα, όμως, έχουν προκύψει βαθιές διαφορές μεταξύ των αξιωματούχων για την επανέναρξη των αγορών ομολόγων, κάτι που σημαίνει ότι η τελευταία συνεδρίαση του Ντράγκι μπορεί να είναι θερμή, όπως μεταδίδει και το Reuters.

Ποια είναι όμως τα πέντε βασικά ερωτήματα που προκύπτουν για τις αγορές;

1.Θα αποφασίσει κάτι η ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα;

Οι αναλυτές θεωρούν ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην ανακοίνωση της ΕΚΤ μετά τη συνεδρίαση, καθώς έχουν ανακοινωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου μία σειρά μέτρων στήριξης. Σύμφωνα με τους ίδιους επί τάπητος θα τεθούν τεχνικά θέματα που αφορούν επανέναρξη του QE και την κλιμάκωση των επιτοκίων. Στη συνεδρίαση δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξουν ερωτήσεις για τον αντίκτυπο που θα έχουν τα τελευταία μέτρα, δεδομένου ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες είναι χαμηλές.

2.Τι σημαίνει για την πολιτική η βαθιά διάσπαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ;

Το δύσκολο έργο της «συναίνεσης» πέφτει μάλλον στα χέρια της Κριστίν Λαγκάρντ. Η κρίση θεωρείται δεδομένη από τη στιγμή που κεντρικοί τραπεζίτες όπως της Γαλλίας και της Γερμανίας εκφράζουν την αντίθεσή τους έναντι των νέων αγορών ομολόγων,

Για τις αγορές, οι διαιρέσεις έχουν ενισχύσει την αντίληψη ότι τα περιθώρια κινήσεων της ΕΚΤ είναι μικρά.

3.Θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για το QE;

H EKT θα αρχίσει ξανά το QE τον Νοέμβριο με μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ. Μπορεί να επαναλάβει την Πέμπτη ότι το πλαίσιο θα είναι πιθανόν σε γενικές γραμμές εναρμονισμένο με το προηγούμενο, στο οποίο τον κύριο όγκο αγορών αποτελούσαν τα κρατικά ομόλογα.

Ένα ερώτημα για το QE είναι πιθανόν να προκύψει, καθώς η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί για αγορές ομολόγων χωρίς χρονικό όριο, αλλά μπορεί να δυσκολευθεί να την υλοποιήσει χωρίς αλλαγές στους κανόνες που έχει θεσπίσει η ίδια σχετικά με τους τίτλους που μπορεί να αγοράζει.

4.Μπορεί η ΕΚΤ να ξεκαθαρίσει τα σχέδιά της για τη κλιμακωτή αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων;

Στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η ΕΚΤ αύξησε τη χρέωση που επιβάλλει στις τραπεζικές καταθέσεις σε αυτή στο -0,5% για να προστατεύσει την Ευρωζώνη από την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, αλλά χορήγησε εξαίρεση από αυτή στις καταθέσεις που αντιστοιχούν έως το εξαπλάσιο των υποχρεωτικών διαθεσίμων των τραπεζών. Σύμφωνα με το Reuters, αυτό οδήγησε στην αύξηση του επιτοκίου διατραπεζικού δανεισμού για πολλούς μήνες. Αν αυτό συνεχισθεί, η ΕΚΤ μπορεί να πρέπει να μειώσει το ύψος των τραπεζικών διαθεσίμων που εξαιρούνται, για να αποτρέψει μία αύξηση του κόστους δανεισμού στην οικονομία.

5.Ποιο θα είναι το μήνυμα του Ντράγκι στο τέλος της θητείας του;

Ο Ντράγκι, που οδήγησε την ΕΚΤ μέσα από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης και τα αχαρτογράφητα νερά του QE, επανέλαβε την έκκληση του στις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τη δημοσιονομική πολιτική για να δώσουν ώθηση στις προοπτικές της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και του πληθωρισμού της Ευρωζώνης. Το μήνυμα αυτί μπορεί να επαναληφθεί την Πέμπτη, αλλά το πιο πιθανό είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα θελήσει να τελειώσει με θετικό τόνο τη συνέντευξή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here