Της Κυρέλας Πέτρου
Εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια ως προς την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για την Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου (ΒΙ.ΚΗ), καθώς την προσεχή Παρασκευή 11 Μαϊου εκδικάζεται η αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα.
Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από αίτηση της εταρείας, τον Φεβρουάριο το Πολυμελές Πρωτοδικείο Άρτας έθεσε την ΒΙ.ΚΗ σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές της, εκδίδοντας προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης αναγκαστικών μέτρων σε βάρος της.
Ο πρόεδρος του ομίλου ΒΙΚΗ, Νίκος Παπαγιάννης, δήλωνε τότε ότι η υπαγωγή στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα ήταν επιβεβλημένη, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα οξύτατα προβλήματα ρευστότητας, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να διεκδικήσει η εταιρεία ένα καλύτερο μέλλον και εμφανιζόταν αισιόδοξος ότι η προσπάθεια θα επιτύχει με δεδομένο ότι σε μεγάλο βαθμό η παραγωγή συνεχίζεται κανονικά.
Στο διάστημα ωστόσο που μεσολάβησε και παρά τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν με υποψήφιους αγοραστές, δεν επετεύχθη κάποια συμφωνία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει πλέον το σχέδιο διάσωσης της εταιρείας.
Αν και τα εμπλεκόμενα μέρη, διαρρέουν ότι πραγματοποιούνται ακόμα συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές, ωστόσο οι δύο πιο πιθανοί αγοραστές φαίνεται να αποχωρούν οριστικά από την διεκδίκηση. Πρώτος αποχώρησε προ διμήνου ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος (που έχει αποκτήσει την Νίκας) και τώρα τον ίδιο δρόμο φαίνεται να παίρνει και ο κ. Δημήτρης Βιντηλαίος της Impala Investment (που έχει εξαγοράσει τη Λακωνική Τροφίμων).
Σύμφωνα με την αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων κατά το άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα, που κατέθεσε η ΒΙΚΗ στις 9 Φεβρουαρίου 2018 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αρτας, οι συνολικές υποχρεώσεις της στις 31 Δεκεμβρίου 2017 ανέρχονταν σε περίπου 45 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27,26 εκατ. ευρώ αφορούν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Κυριότερος πιστωτής της ΒΙΚΗ είναι η Τράπεζα Πειραιώς, με τις απαιτήσεις της να ανέρχονται συνολικά σε 26,4 εκατ. ευρώ περίπου.
Σημείο διαφωνίας και εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις, αποτελεί το δάνειο που είχε λάβει η ΒΙΚΗ από την Αγροτική Τράπεζα. Αν και η διοίκηση της ΒΙΚΗ υποστηρίζει ότι η υποχρέωσή της από το δάνειο αυτό είναι 1,14 εκατ. ευρώ, η PQH (εκκαθαρίστρια των κόκκινων δανείων της Αγροτικής Τράπεζας) έχει απαίτηση ύψους 14 εκατ. ευρώ, καθώς φέρεται να διαφωνεί με τον διακανονισμό που είχε γίνει με τον προηγούμενο εκκαθαριστή.
Σημαντικό μέρος της ακίνητης περιουσίας της ΒΙΚΗ είναι υποθηκευμένο στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Αγροτική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, υποθήκες και προσημειώσεις ύψους 29,72 εκατ. ευρώ υπέρ των δύο αυτών τραπεζών έχουν εγγραφεί στο εργοστάσιο αλλαντικών της εταιρείας στη Νέα Κερασούντα Πρέβεζας, το οποίο βρίσκεται σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 43.093 τ.μ.
Επίσης υποθήκη ύψους 11,99 εκατ. ευρώ έχει εγγραφεί υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς για οικόπεδο έκτασης 16.460 τ.μ. στο Κρυονέρι Αττικής, ενώ υποθήκες υπέρ της ΑΤΕ ύψους 23,58 εκατ. ευρώ έχουν εγγραφεί για αγροτεμάχιο 61.665 τ.μ. στον Ωρωπό Πρέβεζας, στο οποίο υπάρχει συγκρότημα κτιρίων και χοιροστάσιο.
Η ΒΙΚΗ ιδρύθηκε το 1973 και διαθέτει εγκαταστάσεις σε ιδιόκτητα οικόπεδα συνολικής έκτασης 46.000 τ.μ. Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της το 2015 είχε τζίρο 19,96 εκατ. ευρώ και ζημίες 1,24 εκατ. ευρώ.