Είναι το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο;

Κάθε φορά που η οικονομία βυθίζεται, τα επίπεδα αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας για την πιθανή ανάκαμψή της μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά. Η τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας δεν αποτελεί εξαίρεση.

Το παρακάτω γράφημα περιγράφει πρώτα τα διάφορα σχήματα που μπορεί να πάρει η οικονομική ανάκαμψη και τι σημαίνουν αυτά. Στη συνέχεια, αναλύεται ποιο από τα τέσσερα σενάρια θεωρείται το πιο πιθανό να συμβεί, με βάση τις προβλέψεις που έγιναν από CEOs εταιρειών παγκοσμίως.

Η οικονομική ανάκαμψη μπορεί να αποτυπωθεί με 4 διαφορετικά σχήματα: L, U, W και V. 

Σχήμα L

Αυτό το σενάριο εμφανίζει απότομη πτώση της οικονομίας, ακολουθούμενη από μια αργή περίοδο ανάκαμψης. Συχνά χαρακτηρίζεται απο μακρόχρονα υψηλά ποσοστά ανεργίας, που χρειάζονται αρκετά χρόνια για να επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα.

Σχήμα U

Αναφέρεται επίσης ως ανάκαμψη “Nike Swoosh”.Σε αυτό το σενάριο η οικονομία “παγώνει” για μερικά τρίμηνα και έως και δύο χρόνια, πριν βιώσει μια σχετικά υγιή ανάκαμψη.

Σχήμα W

Αυτό το σενάριο έχει ως έναρξη μια “δελεαστική” υπόσχεση ανάκαμψης, ωστόσο ακολουθείται σύντομα από ύφεση, και, στη συνέχεια, εισέρχεται τελικά στην πλήρη περίοδο ανάκαμψης έως και δύο χρόνια. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως «διπλή ύφεση», παρόμοιο με αυτό που είδαμε στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Σχήμα V
Σε αυτό το σενάριο, η απότομη πτώση της οικονομίας ακολουθείται γρήγορα και αμέσως μετά από μια γρήγορη ανάκαμψη επιστρέφοντας στην άνθιση σε λιγότερο από ένα χρόνο, ενισχυμένη ειδικά από οικονομικά μέτρα και ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες.

Πώς πιστεύουν οι CEOs ότι μπορεί η οικονομία να ανακάμψει;

Το think tank “The Conference Board” ρώτησε πάνω από 600 CEOs παγκοσμίως, σχετικά με κάθε μορφής ανάκαμψη και τι ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν στο εγγύς μέλλον.

Ο μέσος CEO θεωρεί ότι η οικονομική ανάκαμψη θα ακολουθήσει μια τροχιά σχήματος U (42%), επιδεικνύοντας τελικά μια αργή ανάκαμψη που θα ξεκινήσει από το τρίτο τρίμηνο του 2020 – μια μέτρια αισιόδοξη άποψη.

Ωστόσο, η γεωγραφία φαίνεται να παίζει ρόλο σε αυτές τις εκτιμήσεις του. Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους Διευθύνοντες Συμβούλους (55%) προβλέπουν ανάκαμψη σε σχήμα U, ποσοστό που είναι σημαντικά υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Δείτε πώς διαφέρουν οι απαντήσεις ανά περιοχή:

Region L-shape U-shape W-shape V-shape
Global (N=606) 32% 42% 16% 11%
U.S. (N=103) 26% 42% 23% 9%
Europe (N=110) 29% 55% 12% 4%
China (N=122) 25% 43% 11% 21%
Japan (N=95) 49% 26% 23% 1%
Gulf Region (N=16) 57% 26% 17%

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here