Η Ελληνική Οικονομία μοιάζει να βρίσκει την …Ιθάκη της.
Μετά από την περιδίνηση μιας ολόκληρης δωδεκαετίας, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι Ελληνικές αξίες ξαναγίνονται …της μόδας…
  • Άνοδος +40,76% για τον τραπεζικό κλάδο από την αρχή του έτους,
  • Η απόδοση του κρατικού χρέους  “τιμολογείται” καλύτερα έναντι του Ιταλικού
  • Τα “καλάθια” λ.χ.  το (χρηματιστηριακώς διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο ETF) GREK , το Lyxor κλπ διαπραγματεύονται σε πολυετή υψηλά
Η θεαματική αύξηση εισροών δείχνει ότι η τάση υπέρ των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων είναι διακριτή και ισχυρότερη σε σχέση με κάθε άλλη φορά εδώ και 15 χρόνια.
Σε διαδικασία επαναφοράς προς την κανονικότητα ο τραπεζικός κλάδος με-σχεδόν βέβαιη- την διανομή εσόδων/μερίσματος σε επενδυτές, μετόχους. 
Για πρώτη φορά από το 2008, όταν οι μέτοχοι τραπεζών εισέπραξαν μέρισμα (αφορούσε την χρήση 2007) ο όμιλοι του κλάδου (Eurobank, Εθνική) είναι ένα…βήμα πριν την διανομή μερίσματος. 
  • Επαναφορά, που αποτυπώνεται και χρηματιστηριακά με την ισχυρότερη-από κάθε άλλη αντίστοιχη αγορά χρηματιστηρίου χώρας της ευρωζώνης- με την σταθερή ροή κεφαλαίων να εντάσσεται στο πλαίσιο προεξόφλησης απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας (κάποια στιγμή μέσα στο 2023) της προοπτικής συνακόλουθης επανένταξης του ΧΑ στην κατηγορία των αναπτυγμένων.
   Σημειώνεται, πως ήταν Ιούνιος 2013 όταν η MSCI υποβάθμιζε το ΧΑ στις αναδυόμενες αγορές, με την Ελλάδα να γίνεται-τότε-  η πρώτη αναπτυγμένη χώρα παγκοσμίως που υπόκειτο σε τέτοια υποβάθμιση. 
  •   Μία 10ετία, ολόκληρη…Οδύσσεια για το ΧΑ με τους επενδυτές που λαβαίνουν θέσεις να (προς)βλέπουν στην …Ιθάκη.
  Ανάλογη εικόνα στην αγορά κρατικών ομολόγων, με το δεκαετές κρατικό ομόλογο GR10Y στο 4,327% (-1,93%) έναντι 4,402% (-0,71%) μεσημέρι Δευτέρας, σταθερά χαμηλότερα για δεύτερη σερί εβδομάδα. 
  •   Παράλληλη με την αγορά μετοχών και αυτή των “καλαθιών” των Exchange Traded Funds, με το πιο αντιπροσωπευτικό-  το Global X MSCI Greece στις 31,82 δλδ σε υψηλά από αρχές Ιανουαρίου 2018 με πολλαπλασιασμό εισροών.
Ανάλογη εικόνα για το Lyxor (LGRE). 
 Δυναμική επαναφοράς, που αποτυπώνεται και στην σταδιακή αύξηση των εισηγμένων που επανέρχονται στον δείκτη MSCI Greece Standard– από τις μόλις 3 προ-σχεδόν- 2ετία, στις 10 σήμερα (τελευταία είσοδος για Motor Oil) και πιθανότατη την είσοδο των Πειραιώς (αποτίμηση 2,94 δισ.) και HelleniQ Energy (2,57 δισ.) στην 3μηνιαία αναθεώρηση του Μαϊου. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here