Θα μπορούσε ένας ελληνικός όμιλος του μεγέθους μίας π.χ. Lamda Development να ενδιαφερόταν να αποκτήσει τη συμμετοχή της Dogus στον Αστέρα Βουλιαγμένης πλέον με τα σήματα της Four Seasons;
Η απάντηση με την πρώτη προσέγγιση και την λογική θα ήταν αρνητική και όντως ένα τέτοιο ενδεχόμενο συζητείται μόνο πίσω από…κλειστές πόρτες μεγάλων χρηματιστηριακών ως ¨΄άσκηση εργασίας¨.
- Ωστόσο από τη μία τα προβλήματα του τουρκικού ομίλου είναι υπαρκτά και σοβαρότατα, καθώς βαρύνεται με δάνεια 5,8 δισ $ (με την ισοτιμία τουρκικής λίρας-δολαρίου στο…ναδίρ) και υποχρέωση αποπληρωμής, μόνο για φέτος, γύρω στο 1,5 δισ $ από την άλλη το κόστος εξαγοράς της συμμετοχής υπολογίζεται σε λογικά επίπεδα – για το prestige- ενός Four Seasons.
- Tο κόστος εξαγοράς του 88,46% του Αστέρα Βουλιαγμένης από την Apollo Investment είχε αποτιμηθεί στα 444 εκατ. Ευρώ, με τους συμμετέχοντες Άραβες και Τούρκους να αναλαμβάνουν ένα επιπλέον σημαντικό κόστος για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του συγκροτήματος.
- Η συμμετοχή της Dogus στο project των AGC Equity Partners για λογαριασμό της Jermyn Street και της Apollo Investments αποτιμώνταν στα 80 με 100 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι ένα ποσό που θα μπορούσε να διαθέσει ένας μεγάλος ελληνικός όμιλος ο οποίος θα αποκτούσε μεγαλύτερο γόητρο σε ένα τέτοιο project.
Σε συγκεκριμένες χρηματιστηριακές εταιρείες , που εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, συνεκτιμάται το ότι η έξοδος Sahenk από το Hilton Αθηνών (μόλις στα τέλη Φεβρουαρίου) καλύφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από το Olayan Group (πήρε το 49% της Dogus) ενώ η ΤΕΜΕΣ (του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου) αύξησε το ποσοστό συμμετοχής της στο 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Ιονικής Ξενοδοχειακής.
Το σημαντικό είναι, πως τέτοιες κινήσεις γίνονται με πολύ μεγάλη κάλυψη μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης και με μικρό μέρος ιδίων κεφαλαίων.
Που σημαίνει, πως πρακτικά μία τέτοια κίνηση από έναν ελληνικό όμιλο θα καλυπτόταν άνετα από ξένα funds αλλά και το …εγχώριο banking.