του Δημήτρη Αποστολίδη*

Ως θιασώτης της τεχνολογίας και οπαδός των εξειδικευμένων λύσεων, εκφράζω τα θετικά μου συναισθήματα και καλωσορίζω την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) ως ένα κύμα τεχνολογικού οίστρου, το οποίο έχει επιφέρει και θα επιφέρει ακόμη πιο έντονες αλλαγές στις ζωές όλων μας. Το νόμισμα όμως –όσο υπάρχει ακόμη– έχει πάντα δύο όψεις: εξαρτάται από τον λόγο για τον οποίο προσεγγίζουμε αυτήν την αδιαμφισβήτητα σημαντική πρόοδο.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) ενσωματώνεται σε διάφορους κλάδους μέσω εξειδικευμένων εφαρμογών και συστημάτων, φέρνοντας σημαντικές βελτιώσεις στην αποδοτικότητα, την ακρίβεια και την προσβασιμότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων. Η χρήση τεχνολογιών όπως το machine learning και η natural language processing επιτρέπει την αυτοματοποίηση σύνθετων διαδικασιών, την εκτέλεση αναλυτικών εργασιών σε μαζική κλίμακα και την ανάπτυξη πιο προσωποποιημένων έργων.

Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη φέρνει επίσης προκλήσεις, όπως είναι η ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση και επανεκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, η διαχείριση των ηθικών και νομικών ζητημάτων που προκύπτουν από τη χρήση αυτών των τεχνολογιών και η αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με την προστασία της ιδιωτικότητας και των δεδομένων.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι δύο τιτάνες τεχνολογίας παρέχουν και κάνουν πραγματικότητα, αυτήν τη στιγμή, την τεχνολογία:

1) Η OpenAI (Chat GPT), η οποία χορηγεί με παροχές υπηρεσιών του ΑΙ τις αντίστοιχες εταιρείες (εάν όχι όλες, τότε σε ένα τεράστιο ποσοστό) και
2) Η NVIDIA, που με τις καινοτόμες κάρτες γραφικών της κάνει όλη την τεχνολογία του AI δυνατή και ακόμη πιο δυναμική.

Περισσότερα στο insuranceworld.gr