Δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο με συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας κι αυτό σημαίνει τεχνική ύφεση, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες πραγματικής ύφεσης με ανεργία και υψηλό πληθωρισμό.

  • Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώνονται και οι αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed εμπόδισαν τις επιχειρηματικές επενδύσεις και τη ζήτηση κατοικιών.

Στο χρηματιστήριο της Wall Street, oι επενδυτές αγνόησαν τα στοιχεία για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

  • Ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε άνοδο κατά 329 μονάδες ή σε ποσοστό 1,02%, για να κλείσει τελικά στις 32.526 μονάδες.
  • Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε άνοδο κατά 1,21% στις 4.072 μονάδες,
  • Ο τεχνολογικός Nasdaq, σημείωσε κέρδη κατά 1,08% κλείνοντας στις 12.162 μονάδες.

Ως τεχνική ύφεση ορίζεται η συρρίκνωση του ΑΕΠ για δύο διαδοχικά τρίμηνα.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούν αυτόν τον ορισμό και βασίζονται σε έναν ορισμό από μια ομάδα ερευνητών στο Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών, με βάση ένα ευρύτερο φάσμα παραγόντων.

Σε κάθε περίπτωση , δύο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης στη σειρά δεν είναι καλά νέα ακόμη και για τους αισιόδοξους Αμερικανούς…και κυρίως για τον ήρωα Αμερικανό Καταναλωτή…

Σε ετήσια βάση το αμερικανικό ΑΕΠ μειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά -0,9%, καταγράφοντας πτώση 0,2% από το προηγούμενο τρίμηνο.

Αυτό έρχεται στον απόηχο των στοιχείων για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου που δείχνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά -1,6%.

Παρά τη συρρίκνωση, η κατανάλωση, η οποία είναι αντιπροσωπευτική για την υγεία του καταναλωτή στις ΗΠΑ, αυξήθηκε κατά +1%.

Πρόκειται, ωστόσο, για επιβράδυνση σε σύγκριση με το 1,8% που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here