γράφει ο Θεόδωρος Γιαμιάς

  • Το τι θα ‘’γίνεις’’ είναι πολύ περισσότερο σημαντικό από το τι θα ‘’αποκτήσεις’’

    Robin Sharma

Είναι γενικά γνωστό ότι όσοι επενδυτές αποφασίζουν ότι θέλουν να αναλάβουν τα ηνία των επενδύσεών τους , ερχόμενοι κοντά στο χώρο των επενδύσεων αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει μια ‘’μηχανική’’ που καθορίζει τις εναλλαγές των τιμών μιας αξίας .

Πολύ γρήγορα αντιλαμβάνονται ότι οι δύο βασικοί πυλώνες που καθορίζουν την κίνηση των τιμών μιας αξίας είναι:

  1. η τεχνική εικόνα της καθώς και
  2. τα θεμελιώδη δεδομένα που την ακολουθούν.

Για να μπορούμε να αναλύσουμε επαρκώς την τεχνική εικόνα πρέπει να γνωρίζουμε εξαιρετικά καλή τεχνική ανάλυση , ενώ αντιστοίχως για να καταλάβουμε την αξία και την θέση στην αγορά της εταιρείας που μας ενδιαφέρει , πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να καταλαβαίνουμε και να διαβάζουμε σωστά τα θεμελιώδη δεδομένα που την ακολουθούν .

Εδώ θα πρέπει να γίνει ένας σαφής διαχωρισμός :

Κανένας από αυτούς του δύο πυλώνες δεν μπορεί να λειτουργήσει απομονωμένα εκτός της περίπτωσης που κάποιος επενδυτής συνειδητά ασχολείται και κάνει συναλλαγές σε πολύ μικρά time frames όπου θα στηριχθεί σαφώς περισσότερο στην τεχνική εικόνα (αλλά και πάλι υπάρχουν άλλοι  παράγοντες που θα καθορίσουν την γενικότερη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί).

Όσον αφορά στην τεχνική ανάλυση υπάρχει μια ‘’σχολή σκέψης’’ που λέει ότι:

  • Όλες οι πληροφορίες που χρειαζόμαστε (και αφορούν την αξία που μας ενδιαφέρει) είναι ΗΔΗ αποτυπωμένες στο γράφημά της. Επομένως το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μάθουμε να αναλύουμε σωστά το γράφημα δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση να μάθουμε άριστη τεχνική ανάλυση … και το πρόβλημα της σωστής πρόγνωσης λύθηκε .

Περίπου την ίδια άποψη έχουν και οι θιασώτες των fundamentals για την αξία της δική τους άποψης , όμως τελικά και οι μεν και οι δε καταλήγουν βάσει στατιστικών δεδομένων να έχουν τραγικά υψηλά ποσοστά αποτυχίας….

Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;

Ο κύριος λόγος έχει να κάνει με τον τρόπο σκέψης κυρίως , και την εσωτερική ανάγκη του επενδυτή να βρει ένα σύντομο απλό και κυρίως δεδομένο τρόπο μέσα από τον οποίο θα βρει το ‘’ιερό δισκοπότηρο’’ των συνεχόμενων κερδών , αλλά ως γνωστό το ιερό δισκοπότηρο ακόμη δεν έχει βρεθεί …

Η τεχνική ανάλυση πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο το οποίο πρέπει ο επενδυτής να μάθει να χρησιμοποιεί πολύ καλά .

Πόσο καλά ; Τόσο όσο κάποια στιγμή να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε από τα εργαλεία που του δίνει τόσο άνετα όσο και όταν περπατά … δηλαδή όπως όταν περπατάμε δεν σκεφτόμαστε αλλά γίνονται όλα αυτόματα , έτσι και όταν αναλύουμε τεχνικά ένα γράφημα , να έχουμε ασυναίσθητα τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε σωστά (μερικά) από τα ανάλογα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας απλά και μόνο κοιτώντας το γράφημα … αυτό όπως καταλαβαίνει κανείς εύκολα χρειάζεται κυρίως ΕΜΠΕΙΡΙΑ….

Η τεχνική ανάλυση έχει δημιουργηθεί μέσα από την ανάγκη των δημιουργών της να αποτυπωθούν διάφορα δεδομένα που ακολουθούν μια αξία , ποσοτικοποιημένα και με την μορφή γραφημάτων έτσι ώστε ο αναλυτής να μπορεί με μια ματιά να παίρνει τις πληροφορίες που χρειάζεται εύκολα και γρήγορα.

Υπάρχουν πολλά είδη όπως η διαγραμματική ή κυματική , ταλαντωτές  και δείκτες που τώρα πια με την τεχνολογία που υπάρχει μπορούν με μετρήσουν τα πάντα , όγκο , συναλλαγές συχνότητες , μέσους όρους κλπ.

  • Ένα συχνό λάθος που κάνουν όσοι είναι αρχάριοι αλλά και κάποιοι που θέλουν να ‘’πουλήσουν γνώση’’ είναι η χρησιμοποίηση πολλών εργαλείων ταυτόχρονα στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν την συνέχεια , όμως και πάλι το αποτέλεσμα δεν έρχεται ….

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι:

  • Τα θεμελιώδη είναι αυτά που είναι σήμερα …αύριο θα αλλάξουν και πρώτοι θα το γνωρίζουν οι insiders και όχι εμείς …
  • Η τεχνική εικόνα είναι αυτή που είναι σήμερα αλλά ο market maker και όσοι είναι πέριξ αυτού γνωρίζουν πολύ καλά πως σκεφτόμαστε εμείς , και θα κάνει αυτό που πρέπει για να μας πετάξει εκτός του ‘’πλοίου’’ σε καθοριστικές στιγμές … (δηλαδή θα φέρει τους τεχνικούς σε stop loss mode ή θα δημιουργήσει μια bear trap κατάσταση)

και … γεια σας …

 

Χρυσός Κανόνας

  • Αν η τεχνική ανάλυση δεν συνοδεύεται με μια γενικότερη στρατηγική που έχουμε ήδη εκπονήσει για την συγκεκριμένη αξία που αναλύουμε , είναι πολύ δύσκολο να μας οδηγήσει στο αποτέλεσμα που θέλουμε …

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η στρατηγική μας

 

  • Ποια είναι η εταιρεία στόχος
  • Ποια η τωρινή της θέση στην αγορά
  • Τι πιστεύουμε ότι μπορεί να πετύχει αυτή η εταιρεία τα επόμενα πχ πέντε έτη
  • Ποιο το core business και ποιο είναι το growth
  • Τι γνώμη έχουμε για τη διοίκησή της
  • Ποια η θέση της αγοράς στο μετοχολόγιο της
  • Σε ποιο κλάδο ανήκει και πόσο κορεσμένος είναι
  • Σε ποια φάση βρίσκεται ο γενικός δείκτης του κλάδου στον οποίο ανήκει , και αν αποτελεί μέλος του.

Τα βάζουμε όλα τα παραπάνω στη ‘’κατσαρόλα μας’’ και ο καλύτερος μάγειρας βγάζει το πιο μυρωδάτο φαγητό !!!!!

Πιστέψτε με ότι εγώ προσωπικά αν δω δύο πανομοιότυπα γραφήματα με διαφορετικούς παρανομαστές όσο αφορά στις παραπάνω προδιαγραφές ‘’βλέπω δυο ΑΠΟΛΥΤΑ διαφορετικές καταστάσεις’’ να διαγράφονται μπροστά μου , και ανάλογα θα χρησιμοποιήσω με τελείως διαφορετικό τρόπο τα εργαλεία που έχω στη διάθεσή μου …

Επιπρόσθετα , ο επενδυτής θα πρέπει να εκπαιδευτεί να βλέπει σε multi level time frame την αξία που τον ενδιαφέρει καθώς μια sort κατάσταση σε ωριαίο γράφημα μπορεί να είναι super long opportunity σε daily mode , ενώ ένα long σήμα σε daily mode μπορεί να είναι πολύ κοντά σε ένα weekly sort resistance area

Βέβαια όλα τα παραπάνω αποτελούν μικρό κομμάτι όλων των δεδομένων που πρέπει να έχουμε στο νου μας όταν εκτελούμε συναλλαγές διότι πρέπει να γίνει ΑΠΟΛΥΤΑ σαφές :

  • Όταν εκτελούμε μια συναλλαγή ‘’εκτιθέμεθα σε κίνδυνο αγοράς’’ για όσο διάστημα είμαστε ανοικτοί και πρέπει να σταθμίζουμε πολύ καλά τα δεδομένα αν δεν θέλουμε να έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Κλείνοντας για σήμερα , ένα συμπέρασμα που πρέπει να κρατήσει ο αναγνώστης είναι το παρακάτω.

  •   Η τεχνική ανάλυση είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο και ο οποιοσδήποτε επιθυμεί  να γίνει καλύτερος με τις επενδύσεις του πρέπει να μάθει όσα περισσότερα μπορεί πάνω σε αυτό τον τομέα.
  • Δεν πρέπει ποτέ να πιστέψει κανείς ότι με μόνο όπλο την καλή τεχνική κατάρτιση (όσο καλός και αν είναι) μπορεί να έχει επιτυχία στο χώρο .

Η πραγματική πρόοδος θα έρθει σταδιακά μέσα από την ‘’τριβή’’ την συναναστροφή με σωστούς δάσκαλους , και την αφιέρωση χρόνου για το διάβασμα πολλών και πολύ καλών βιβλίων που υπάρχουν και θα διευρύνουν την οπτική και τον τρόπο σκέψης του επενδυτή.

{O κ. Θεόδωρος Γιαμιάς είναι Γ.Δ. της Kyros Financial Group}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ