Στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην αγορά της εστίασης,  μετά και την κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων  στην περιοχή της πρωτεύουσας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και ιδρυτής του  «Καστελόριζο»  Αντώνης Σταύρου, κατά τη παρουσίαση στους δημοσιογράφους, του 12ου  εστιατορίου του ομίλου.

  • «Ο σχεδιασμός μας  για το  νέο μας  κατάστημα, το  «Omnivore»,  είχε ξεκινήσει πριν από περίπου δύο χρόνια ψάχνοντας για τον κατάλληλο χώρο, μέχρι που επιλέξαμε το  νεοκλασικό κτήριο στην  οδό Αθηναϊδος, στην  πλατεία Αγίας Ειρήνης, στο οποίο επίσης στεγάζονται ένα ξενοδοχείο και σπα», είπε ο κ. Σταύρου, παρουσία του Κώστα Παπαθεοδώρου, που ανέλαβε το νέο κατάστημα.

Συνεχίζοντας, έκανε λόγο  για τη  συνολική επένδυση, που ανήλθε στα  300.000 ευρώ, ενώ το εστιατόριο ήταν προγραμματισμένο  να λειτουργήσει  τον περασμένο Μάρτιο, με το  lockdown  να αναβάλει  τα εγκαίνια.

Ο όμιλος που δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης περισσότερα από 39 χρόνια, διαθέτει πλέον 12 καταστήματα,  απασχολεί περισσότερα από 300 άτομα, ενώ πραγματοποιεί ετήσιο τζίρο της τάξης των 12 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας  μείωση  λόγω της πανδημίας της τάξης του 20%.

Ο Όμιλος

  • Εξαίρεση  αποτελεί το Ramino στη Γλυφάδα, όπου  επισημάνθηκε ότι έχει σταθερό κοινό από τοπική, κυρίως, πελατεία.
  • Επίσης,  το Όμικρον στην Κηφισιά,  είναι  +30% από πέρυσι εκμεταλλευόμενο το πλεονέκτημα των ανοιχτών του χώρων, με τη μεγάλη αυλή και την αύξηση του τζίρου, που έφερε η αλλαγή του μενού με νέους μεζέδες.
  • Ωστόσο, το εστιατόριο «Ορίζοντες» στον Λυκαβηττό που εξαρτάται άμεσα από την τουριστική κίνηση εμφανίζει πολύ  μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων.

Κατόπιν, ο επικεφαλής του ομίλου, μίλησε  για τους περιορισμούς αναφορικά με το ανώτατο όριο των τεσσάρων ατόμων ανά τραπέζι, αλλά  κυρίως εστίασε στη μείωση του ωραρίου λειτουργίας.

Συγκεκριμένα  ανέλυσε  την υποχρέωση των εστιατόρων  να κλείνουν στις δώδεκα τα μεσάνυχτα, χαρακτηρίζοντας την   παράλογη,  τη στιγμή που την ίδια ώρα ο κόσμος συναθροίζεται και συνωστίζεται στις πλατείες.

Βέβαια,  ο κ. Σταύρου αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση για την ανακούφιση των επιχειρήσεων, αναγνώρισε πως αυτά

  • βοήθησαν  σημαντικά  τις επιχειρήσεις,  περιορίζοντας τη τεράστια ζημιά που υφίστανται, κάνοντας ειδική μνεία στη Συν- εργασία και την αναστολή των συμβάσεων αλλά και την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40%.

Μάλιστα, συμφώνησε  πως η μείωση των ενοικίων θα πρέπει να συνεχιστεί, καθώς παρατηρείται δυσκολία στην επίτευξη συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες, ώστε να υπάρξει η αναπροσαρμογή τους,  στα δεδομένα της εποχής.

Στη συνέχεια, στάθηκε ιδιαιτέρως στην ανάγκη επανεξέτασης των κριτηρίων ένταξης στο ΕΣΠΑ, επισημαίνοντας  πως θα πρέπει να επεκταθούν και να περιλάβουν και επιχειρήσεις μεγαλύτερου μεγέθους.

Παράλληλα διευκρίνισε πως αυτή τη στιγμή,  ο όμιλος  αδυνατεί να λάβει επιδότηση από τα προγράμματα ΕΣΠΑ αλλά και οι θυγατρικές του, καθώς  απασχολεί περισσότερους από 50 εργαζόμενους.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Παπαθεοδώρου έδωσε έμφαση  στις συμφωνίες  στις οποίες προχώρησε εν μέσω της πανδημίας με e-food και Wolt, προκειμένου να κάνει delivery στα εστιατόρια, που δεν διαθέτουν τέτοια υπηρεσία, λέγοντας πως

  • «Στα νότια προάστια, η υπηρεσία αυτή βοήθησε πολύ την εταιρεία, ειδικά σε ορισμένα καταστήματα, όπως στην Γλυφάδα, καθώς μπορούσε να πάει σε πολύ περισσότερες περιοχές».

Omnivore

Σημειώνεται πως  το εστιατόριο λειτουργεί στο ισόγειο  ενός νεοκλασσικού κτηρίου που χτίστηκε το 1890 και στέγαζε κάποτε το υφασματάδικο του Συμεωνίδη, με τελευταία γνωστή επιχείρηση στο ίδιο σημείο, το Osterman.

Το ξενοδοχείο αυτό, το  «Athens 1890 Βoutique Hotel & Spa»,είναι 4 αστέρων, συνδυάζει  το κλασικό με το μοντέρνο και casual στυλ, διαθέτει 14 δωμάτια, με σπα και χαμάμ στο υπόγειό του, ενώ η reception βρίσκεται εντός του Omnivore.

Το μενού του εστιατορίου, που έχει προτάσεις για όλες τις ώρες, το έχει διαμορφώσει ο Βασίλης Καφαλούκος,  οποίος συνεργάζεται χρόνια με την οικογένεια Σταύρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here